IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН България и Е.ОН България с глоби от по около 900 хил. лв., ще обжалват

Според ЕВН България глобата от 750 хил. лв. е заради "неточно тълкуване", а за Е.ОН България глобата от 920 хил. лв. е поради "формални обвинения"

15:50 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕВН България и Е.ОН България с глоби от по около 900 хил. лв., ще обжалват

На ЕВН България и Е.ОН България са връчени наказателни постановления от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за суми за всяка от компаниите от по около 900 хил. лв., става ясно от съобщения на самите електроенергийни компании.

По-конкретно, на дружествата „ЕВН България Електроразпределение” АД и „ЕВН България Електроснабдяване” АД са връчени общо шест наказателни постановления от ДКЕВР за налагане на административни санкции в размер на съответно 300 хил. лв. и 450 хил. лв., т.е. общо 750 хил. лв.

"След запознаване със съдържанието на връчените постановления ЕВН България счита, че в тях се съдържат констатации, които вероятно са основани на неточно тълкуване", коментират оттам. Според дружеството, доставящо електроенертия на Пловдив и Югоизточна България, заключенията на ДКЕВР поставят и въпроси по отношение на тълкуването на европейското законодателство, които следва да бъдат подложени на дискусия.

Поради това ЕВН България ще се възползва от своето право да се обърне към компетентните органи за определяне на правомерността на наложените от ДКЕВР санкции, т.е. ще обжалва пред съда наложените глоби от ДКЕВР, посочват от компанията.

По същия повод и от Е.ОН България, доставящо електроенергия на Североизточна България, заявяват, че ще обжалват глобата от общо 920 хил. лева, наложена от ДКЕВР. Според дружеството, обвиненията за които им се налагат санкции, "в по-голямата си част са неоснователни или чисто формални и не оказват влияние върху клиентите".

На трите електроразпределителни дружества в страната, вкл. и ЧЕЗ, беше направен регулаторен одит от ДКЕВР, който приключи през юли и данните от него бяха предадени на прокуратурата. Тогава председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че между по-важните нарушения, открити от ДКЕВР, са сключване на договори за заем със срок повече от една година, без да е поискано и получено от ДКЕВР разрешение за това (ЧЕЗ България, Е.ОН България); Е.ОН България не прилага Закона за обществени поръчки при избора на контрагенти за сключване на каквито и да е договори, което е нарушение на посочения закон.

Едно от най-сериозните нарушения на лицензите им, което се наблюдава и при трите дружества, е, че са сключили договори, чрез които са прехвърлили почти всички дейности, свързани с изпълнението на предмета на издадените им лицензи, в други, свързани с тях дружества, които са част от съответната вертикално интегрирана структура, което е в противоречие с изисквания по лицензионния договор, казаха тогава от ДКЕВР.

В средата на октомври на трите ЕРП-та бяха връчени официално наказателни постановления с установените окончателно нарушения, като беше съобщено, че размерът на глобите ще бъде определен допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 04.11.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още