IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 начина да се спасим от инфлацията

Златото и мултинационалните сини чипове се посочват като добър избор за инвеститорите

10:26 | 09.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
10 начина да се спасим от инфлацията

Вливането на ликвидност е валутна политика, използвана от централните банки за стимулиране на икономиката чрез увеличаване на паричното предлагане във финансовата система и подкрепа на банковите резерви.

На по-разговорен език, Фед печата пари, за да задоволи намалелите възможности на администрацията във Вашингтон да харчи и евентуално да събуди линеещата икономика. Подобно печатане се наблюдаваше под една или друга форма и в други страни, но през последните месеци единствено американската централна банка остава активна в увеличаването на паричното предлагане.

Силното увеличаване на парите в обращение в момент, когато много страни, различни от САЩ, предлагат по-добри инвестиционни възможности, може да доведе до отлив на капитал от Америка и насочването му към развиващите се страни. Това неминуемо ще генерира инфлация там и поради тази причина страни като Бразилия, Китай, а дори и Германия, критикуват американската политика.

Основният извод от сегашната ситуация е, че независимо от това дали още едно вливане на ликвидност ще бъде успешно или не, резултатът ще е инфлация и девалвация на долара, пише MarketWatch.

За да помогне на инвеститорите, изданието предлага упътване в 10 стъпки за оцеляване при инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
kuzmenko
преди 13 години
Нали точно това е идеята на ФЕД инфлация, за това лихвените процинти са на талива ниски нива, при дефлация производителите няма да смогнат с производството, и при това за какво подобрение на економикато говорим ,без производство?след извесно време ФЕД ще качи лих.% което ще доведе до засилване на долара, и спад на борсата (незначителен).Що се касае до 10 причини да се спасим от инфлацията?според мен пари които не работят така или иначе са загубени,дали има инфлация или не.Парите трябва да се инвестират...каде?възможностите са 1000-ди...стига да искате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Днес, възможно, със закъснение, си зададох следния въпрос:- Ако ФЕД влива ликвидност, дали това неизбежно означава ново печатане на долари? Какво би означавало просто отваряне на дълбоките сейфове и вадене на публика на едни, по-рано, прибрани пачки? Ако и да означава временно взаимстване на "едни пари" от чужди сметки, без да се намалява де факто тяхното съдържание. Тогава? В такъв случай, дали би трябвало наистина да очакваме спадане на долара? Ами, всъщност, не се ли просто ускорява паричното обръщение? Щото, ако е така, по-скоро, нормално е да очакваме повишаване на същия този долар - къде е икономическата логика? И защо са дадени само асоциирани със Съединените Щати "10 начина" ? Понеже Америка не е светът и светът не е Америка, ако ще, и ред проявления на природни и икономически закони да са сходни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
sashev
преди 13 години
Кой е писал тази статия? Доста сухо и учебникарско...Вливане на 600 млр. долара (и то чрез изкупуване на облигации) и край - всички заговориха за обезценка на долара и инфлация. При тази висока безработица (в световен мащаб) и при тези пикови стойности на някои от суровините е по-вероятно точно обратното - засилване на долара, спад в цените на суровините и дефлация. Защо според Вас доходността на американските трежъри бонове е толкова ниска - заради очаквана инфлация? Едва ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още