IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Playboy разпродава арт колекция

Снимки и творби, свързани с еротичното списание, ще бъдат изложени на търг през декември

10:19 | 09.11.10 г.
<p>Платно, изобразяващо чувствени устни, на Вeселман ще бъде част от топ лотовете на търга на Playboy. Снимка: Artregister</p>

Платно, изобразяващо чувствени устни, на Вeселман ще бъде част от топ лотовете на търга на Playboy. Снимка: Artregister

При споменаване на известното списание Playboy мисълта автоматично се насочва към имена като Памела Андерсън и Мерилин Монро. Според аукционна къща Christie's обаче Салвадор Дали също има общо с медийната индустрия на Хю Хефнър.

Акварел на художника, изобразяващ полегнала гола жена, който е окачен в спалнята на Хефнър, е сред 125-те творби, които ще се появят на търг, посветен на списание Playboy. То е известно като изданието, което е разголило редица именити красавици през последните 60 години.

Търгът ще се проведе на 8 декември, организиран е от аукционна къща Christie's и носи закачливото име „Годината на зайчето“. Основателят и главен редактор на списанието Хю Хефнър споделя пред АП, че изданието забавлява, възбужда и информира читателите си с материалите и снимките, които размиват границите между изящното и съвременно изкуство.

„Playboy помогна в променяне начина на възприятие на комерсиалното изкуство – за разрушаване на преградата между него и изящното, класическо изкуство“, казва 84-годишният Хефнър пред АП.

Търгът включва 80 фотографии, повече от дузина съвременни творби на изкуството и 24 анимации.

Сред снимките има и такава на комедианта Дан Акройд с Памела Андерсън, облечена в заешки костюм - запазена марка на списанието, снимка от 1953 година с дебюта на Мерилин Монро на корицата, снимка от началото на 60-те с Бриджит Бардо и три картини на Алберто Варгас, известен перуански художник, който рисувал предимно голи модели.

Топ лотът сред картините на търга се очаква да бъде легендарно платно на Том Веселман, изобразяващо чувствени устни. Творби на Дюк Елингтън и Денис Хупър, както и снимка на Ел Макферсън, направена от Херб Ритс, също ще бъдат изложени на търга.

„Това е върхът на айсберга“, казва Арон Бейкър, куратор на арт колекцията на Playboy за последните осем години. Пет хиляди творби на съвременното изкуство и над 20 милиона снимки се съхраняват в къщата на Playboy в Чикаго.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още