IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще продължи ли спадът на щатските борси и през тази седмица?

Изобилието от данни за търговията на дребно и жилищния сектор ще дава тон на търговията

11:27 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ще продължи ли спадът на щатските борси и през тази седмица?

Фондовите борси в САЩ отбелязаха най-лошото си седмично представяне за последните три месеца през миналата седмица на фона на подновени притеснения за затягането на паричната политика в Китай и за дълговите проблеми на Ирландия и другите задлъжнени страни от еврозоната. 

Това, дали щатските индекси ще продължат да падат и през тази седмица, ще се определи от изобилието важни икономически и корпоративни новини, които ще дават тон на търговията през следващите дни. 

Най-много ще бъдат тези за търговията на дребно и жилищния пазар. Днес преди началото на сесията в САЩ излизат данните за продажбите на дребно в страната през октомври. Според прогнози те са скочили с 0,7% спрямо септември, когато отчетоха ръст от 0,6 на сто.

Днес излиза и индексът на бизнес активността във фабричния сектор в региона на клона на Федералния резерв в Ню Йорк, който се очаква да се понижи до 11,7 пункта през ноември от 15,7 пункта за октомври. Индексът се следи от икономистите, защото е най-ранният показател за състоянието на производствения сектор в страната през текущия месец.

Малко след началото на сесията на Wall Street излизат и данните за запасите на веригите за търговия на едро, дребно и фабриките през септември, за които се очаква ръст от 0,9% на месечна база.

В понеделник излизат и финансовите резултати на веригата за продажба на стоки за дома Lowe's, която е втората по големина в САЩ след Home Depot, предаде CNN. Редица други големи търговци на дребно в САЩ ще обявят през тази седмица финансовите си отчети за миналото тримесечие и прогнозите за следващите месеци, в това число Wal-Mart и Target.

Те са са важен ориентир за потребителските нагласи на американските домакинства и готовността им да харчат през задаващия се празничен сезон.

Във вторник излиза индексът на цените на ниво производител, който се очаква да нарасне с 0,8% през октомври, след като се повиши с 0,4% през септември. Малко след това излизат и данни за индекса на индустриалното производство и оползотворяването на производствения капацитет през октомври. Преди началото на сесията във вторник ще станат ясни и финансовите резултати на Wal-Mart, която участва в индекса Dow Jones IA.

След началото на търговията Националното сдружение на жилищните строители ще публикува индекс за развитието на жилищния пазар през октомври, който се очаква да се понижи с 1 пункта до 15 пункта.

След края на сесията идва ред на отчетите на Home Depot за изминалото тримесечие.

В сряда излиза индексът на потребителските цени, който се очаква да отбележи ръст от 0,3% на месечна и 1,2% на годишна база през октомври. Тогава излизат и данни за новото жилищно строителство и броя на новите разрешителни за строеж, които са отпуснати през октомври.

В сряда се очакват още финансовите резултати на Target преди началото на сесията, а след нейния край – тези на Applied Materials.

В четвъртък идва ред на седмичните данни за новите молби за помощи при безработица, които се очаква да нараснат до 442 хил. през миналата седмица от 435 хил. за предишните седем дни. След тях се очаква индексът на бизнес активността в региона на Филаделфия за ноември, за който прогнозите са да нарасне до 4,5 пункта от 1 пункт за октомври.

Индексът на водещите икономически индикатори, който предсказва посоката на икономиката през идните три до шест месеца, се очаква да покаже ръст от 0,6% на месечна база през октомври, след като нарасна с 0,3% през септември. След края на сесията излизат финансовите резултати на Dell.

В петък няма важни икономически или корпоративни новини.

Другите по-важни корпоративни новини ще са около първичното публично предлагане на компанията General Motors, която ще предложи на инвеститорите 365 млн. акции през тази седмица. Точната дата не е оповестена на този етап. Компанията очаква да набере около 13 млрд. долара от продажбата на акции, което може да направи нейното IPO третото по големина първично публично предлагане в историята на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още