IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активна търговия с дружества със специална инвестиционна цел на БФБ

ФНИ България и Агро Финанс поскъпнаха с около 5%, Холдинг Пътища загуби 10% в днешната сесия на борсата

15:24 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Активна търговия с дружества със специална инвестиционна цел на БФБ

Водещият индекс на борсата – SOFIX, отстъпи с 0,1% в първата търговска сесия за седмицата до ниво от 344,20 пункта.

Широкият BG40 прибави 0,4% до 110,37 пункта, равнопретегленият BGTR30 е на практика без промяна на ниво от 280,33 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, се повиши с 0,9% до 39,40 пункта.

Слуховете относно необходимостта Ирландия да ползва спасителен пакет от ЕС и МВФ влияят негативно на европейските пазари днес. На БФБ обаче сесията премина без значими изменения спрямо петъчните нива. Търговията бе съсредоточена основно в дружествата със специална инвестиционна цел'“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„На първите три места по оборот завършиха Фонд за недвижими имоти България, Агро Финанс и Софарма Имоти, като и трите приключиха сесията в зеления сектор. Други два АДСИЦ-а се наредиха сред компаниите с най-сериозен спад – Булленд Инвестмънтс (-11%) и Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт (-9%), но при обороти от 2-3 хил. лв. Въпреки това с ръста си от 31% Прайм Пропърти БГ спомогна BGREIT да завърши сесията с най-добро представяне спрямо другите три индекса", посочи Димитров.

"След разпространените слухове, че се очаква имущество на компании, свързани с Васил Божков, да бъде разпродадено от банки кредитори, акциите на Холдинг Пътища (-10%) и Мостстрой (-2,7%) отново реализираха значим спад. При останалите акции можем да отбележи, че въпреки желанието на премиера да договори с Русия намаление в цената на природния газ, акциите на производителя на торове Неохим загубиха над 3,5% от цената си”, коментира той

Борсата днес отчете оборот от 1,808 млн. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 1,721 млн. лв. Търговията с облигации бе за 70 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти - за 17 хил. лв.

Над 60% от оборота на пазара на акции се дължеше на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. Прехвърлени бяха 4,5% от капитала на АДСИЦ-а на стойност 1,074 млн. лв., като цената се повиши с 5,3% до 0,40 лв. за акция.

По оборот следват Агро Финанс АДСИЦ (+4,7%) – 155 хил. лв., и Софарма Имоти АДСИЦ (+0,4%) - 84 хил. лв. При други 11 емисии търговията бе между 10 и 50 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 66 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 32/27, като при 7 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ФНИ България (+5,3%) и Агро Финанс (+4,7%), а с най-голям спад са книжата на Холдинг Пътища (-10%).

Днес бе аукционът за неизползваните права от увеличението на капитала на Балканкар Заря АД. От предложените над 320 хил. права бяха закупени повече от 80 хил. на минималната цена от 0,1 ст. за брой.

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 9% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още