IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сватбата на принц Уилям ще подпомогне британската икономика

Празничният ден на внука на кралица Елизабет може да доведе до повишаване на икономическата активност на Острова

14:54 | 17.11.10 г.
Сватбата на принц Уилям ще подпомогне британската икономика

В миналото, когато сватбите в кралските семейства са се сключвали съобразно политическите интереси на държавите, тези събития са облагодетелствали цели народи. Може ли днес празничният ден на двама влюбени да донесе благоденствие на цяла страна? Едва ли.

Освен ако младоженецът не е внукът на кралица Елизабет II.

Сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г. може да подпомогне британската икономика с 620 млн. лири (985 млн. долара), съобщи днес институтът за проучване на търговията на дребно Вердикт, цитиран от Ройтерс.

По-рано Asda, втората по големина верига супермаркети във Великобритания, оповести, че вече продава керамични чаши за по 5 лири по повод годежа на принца и дългогодишната му приятелка.

Според оценките на Вердикт годежът ще донесе 12-18 млн. лири от търговски продажби, а продажбите на продукти, свързани със сватбата, могат да достигнат 26 млн. лири.

Истинският тласък за икономиката обаче може би ще дойде от създаването на "добро настроение" сред потребителите.

"Ако, както се очаква, това бъде мащабно и ефектно събитие, то би могло да завладее въображението на нацията и да даде тласък на търговията на дребно", посочва консултативният директор на Вердикт Нийл Саундърс.

Организацията прогнозира, че хранителните магазини и бакалиите могат да спечелят около 360 млн. лири, тъй като купувачите ще се насочат към стоки като вино и шампанско, за да вдигат тостове по случай събитието. Приходите на транспортната и туристическата индустрия пък могат да нараснат с близо 216 млн. лири.

Предстоящата сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън бе обявена официално вчера. Събитието се планира за пролетта или лятото на следващата година, но подробности все още не се съобщават. Съгласно съобщението двамата се сгодили през октомври тази година в Кения, по време на почивка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още