IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апартамент на вода

Цената на иновативните жилища е 80 хил. паунда, а в края на тази година се очаква да приключи и строителството на цял комплекс в Холандия

08:32 | 23.11.10 г.
<p>Комплекс във водата ще изникне в Холандия до края на тази година. Снимка: WaterStudio</p>

Комплекс във водата ще изникне в Холандия до края на тази година. Снимка: WaterStudio

Къщите на вода отдавна са начин не само да се облекчи пренаселването на градовете, но и алтернатива за богати и екстравагантни хора да задоволят ексцентричните си желания.

Освен с ползите си в борбата с морските стихии обаче (особено за страните, териториите на които са под морското равнище) жилищата на вода могат да се окажат и доста енергоспестяващи и щадящи околната среда. Британската компания Waterspace предлага модерна и екологична алтернатива на традиционния дом - плаващи апартаменти, съобщава сайтът New launches.

Едностайните плаващи апартаменти разполагат с мокро помещение, кухня, спалня и слънчева палуба. Базовият модел е проектиран от Waterspace, но компанията дава възможност на клиентите да кажат последната дума. Те например могат да избират екстри като слънчеви панели и вятърен генератор.

Базовият модел на плаващ апартамент струва 80 хил. паунда (128 хил. долара).

Идеята за плаващи къщи не е нова. Холандците например се борят с водната стихия от векове. Те строят диги и изпомпват водата при наводнения от зоните, които са под морското равнище.

Както стана ясно миналата година обаче вместо да се борят срещу стихиите, те са решили да се обединят с природните сили и да построят първия в света комплекс от плаващи апартаменти.

Проектът носи името New Water, а комплексът се казва The Citadel. Той е на холандското Waterstudio и се предвижда да използва 25% по-малко електроенергия от традиционните жилищни сгради на земята благодарение на новите технологии.

На сайта на създателите на водния комплекс е посочено, че проектът се очаква да бъде финализиран през декември тази година и да съдържа 60 луксозни апартамента, припомня Inhabitat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още