IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принудително отнети имоти може да залеят испанския пазар през 2011

Около 280 хил. души в Испания ще загубят жилищата си през тази година, според испанската асоциация за защита на потребителите

07:58 | 26.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Принудително отнети имоти може да залеят испанския пазар през 2011

Броят на обявените за продан принудително отнети жилища в Испания може да се утрои през следващата година заради нови счетоводни правила, които принуждават испанските банки да се освобождават по-бързо от своите амортизируеми активи.

Това прогнозира Фернандо Акуна, съосновател на един от големите уебсайтове в страната за продажба на отнети имоти, пише Bloomberg.

Акуна посочва, че 100 хил. къщи и апартаменти, които са собственост на банки, са на пазара в момента. Неговата базирана в Мадрид компания Pisos Embargados де Bancos търси купувач на около една четвърт от тях от името на 25-те банки, които ги притежават.

Испанската централна банка съобщи миналия месец, че банките в страната са отпуснали „проблемни заеми” за строителство и недвижимо имущество за общо 181 млрд. евро.

От 30 септември обаче те трябва да отразяват по-често в счетоводните си отчети падащите цени на имотите. Това според Акуна ще ги подтикне да продават активи без да чакат жилищния пазар да се възстанови от силния спад, който претърпя през последните три години.

Около 2600 испански компании за недвижими имоти и строителни фирми са прекратили своята дейност през последните две години, по данни на испанския кредитен застраховател Credito Caucion.

Безработицата в страната междувременно се повиши до близо 20% в сравнение с 10% през 2007 г. Досега около 70 млрд. евро са похарчени за справяне с проблемните кредити чрез правителствени фондове за спасяване, отписване на активи и използване на резерви.

Съгласно промените, въведени от Испанската централна банка през септември, банките ще трябва да заделят резерви за спад в стойността на имотите от най-малко 30%, ако ги държат повече от две години.

Новите правила ще доведат до средно увеличение на провизиите за тази година с 2%, сочат изчисленията на централната банка. Те също така ще намалят средно с 10% от печалбата преди облагане с данъци на банките.

Цените на жилищата в Испания са се понижили с 22,5% от своя пик през април 2007, показва проучване на уебсайта за недвижими имоти Fotocasa.es и университета IESE Business School.

Около 280 000 души в Испания ще загубят жилищата си през тази година, според испанската асоциация за защита на потребителите ADICAE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Броят на обявените за продан принудително отнети жилища в Испания може да се утрои през следващата година заради нови счетоводни правила, които принуждават испанските банки да се освобождават по-бързо от своите амортизируеми активи.[...]Съгласно промените, въведени от Испанската централна банка през септември, банките ще трябва да заделят резерви за спад в стойността на имотите от най-малко 30%, ако ги държат повече от две години.-------------------------------------------------Хммм... гледам и не вярвам на очите си - да не би правителствата да са решили най-накрая да се намесят на жилищния пазар?! И то в посока сваляне на цените (обратна на досегашната посока на вдигане на цените). Или съм твърде голям оптимист - става дума за едно правителство и то не е ясно дали се цели точно това, а не нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Около 280 хил. души в Испания ще загубят жилищата си през тази година...-------------------------------------------------------Нормално - каквото повикало, това се обадило - хем си плащаш, хем накрая без жилище оставаш. Да не говорим пък колко е преувеличено твърдението, че имаш СОБСТВЕНО жилище. А то всъщност е жилище, което изплащаш и има до края на живота си да изплащаш. Но така е в нашето доминирано от банките време......Кредитът - модерното робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още