IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX прибави 0,5% през ноември след спада с 8,4% през октомври

Индексът BGREIT се повиши с над 3% в днешната сесия, след като Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ поскъпна с 34%

16:03 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
SOFIX прибави 0,5% през ноември след спада с 8,4% през октомври

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се понижи с 0,7% в днешната търговия на БФБ до ниво от 356,19 пункта, приключвайки месеца с повишение от 0,5%. През октомври индексът загуби 8,4% от стойността си.

За месеца широкият BG40 се понижи с 0,5% (-1% в днешната сесия), равнопретегленият BGTR30 нарасна с 1,4% (-0,4% днес), а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - BGREIT, спадна с 1,2% (+3,2% днес).

От началото на годината измененията на индексите са съответно: SOFIX (-16,6%), BG40 (-5,5%), BGTR30 (-13,7%) и BGREIT (-13,6%).

BGREIT се повиши в днешната сесия благодарение най-вече на ръста при Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (+34%). В 14 сделки бяха прехвърлени близо 10 хил. акции на АДСИЦ-а, като цената постепенно се повишаваше и в края на търговията, когато минаха и по-големите пакети, достигна 2,34 лв. за акция.

Повишения отбелязаха още ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (+6,1%), Агро Финанс АДСИЦ (+3,3%) и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+3,1%), което е на двугодишен връх (с отчитане на дивидентите) от 43,3 ст. за акция.

„Днес ликвидността на пазара продължи прогресивно да намалява, а индексите също започнаха да отстъпват. Пониженият интерес може би се дължи на края на отчетния сезон и липсата на корпоративни новини. Дори по-добрите финансови резулатати на доста от компаниите не успяха да катализират дори минимална активност сред инвеститорите", коментира за Investor.bg Марин Костурски*, брокер в ИП БенчМарк Финанс.

"Сделките на фондовата борса продължават да се обуславят от еднократни прехвърляния и редовната слаба търговия между спекулантите. Не очаквам сериозно раздвижване на цените на акциите през следеващите няколко дни, като по-вероятно е позитивно развитие към края на годината“, каза още той.

Борсата днес отчете оборот от 433 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 398 хил., а сделките с компенсаторки бяха за 35 хил. лв.

Компенсаторните записи поскъпнаха в днешната сесия с 4,4% до 16,7 ст. за 1 лв. номинал, а поименните компенсационни бонове са без промяна на ниво от 19,5 ст.

Близо 30% от оборота на пазара на акции се дължеше на прехвърляне през борсата на 18% от капитала на Фонд за инвестиции в недвижими имоти - ФИНИ АДСИЦ по номиналната цена от 1 лв. за акция.

По оборот следват привилегированите акции на Химимпорт (-1,2%) – 45 хил. лв. и книжата на Параходство Българско речно плаване (+2,6%) – 42 хил. лв. При други 6 емисии търговията бе между 10 и 25 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 68 дружества. Съотношението печеливши/губещи позиции е 33/28, като при 7 компании не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ (+34%), а с най-голям спад са книжата на Албена Инвест Холдинг (-4,1%).

От компаниите, участващи в SOFIX, BG40 и BGTR30, най-много поскъпнаха Енемона (+3,4%), ФНИ България АДСИЦ (+3,1%) и Елхим Искра (+2,6%), а най-много поевтиняха Албена (-5,2%), Албена Инвест Холдинг (-4,1%) и Доверие (-3,8%).

Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 14% от оборота на пазара на акции.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още