IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар се оказа най-печелившата инвестиция през ноември

Валутата се представи най-силно въпреки скептицизма, че паричната политика на Федералния резерв ще обезцени долара

08:00 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският долар се оказа най-печелившата инвестиция през ноември

Щатският долар се оказа инвестицията с най-голяма възвръщаемост през ноември, побеждавайки акции, облигации и борсово търгувани стоки, пише Bloomberg. 

Валутата се представи най-силно въпреки скептицизма, че паричната политика на Федералния резерв ще обезцени долара. В началото на ноември централната банка на САЩ обяви, че ще инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система, за да насърчи растежа на икономиката.

За тази цел до средата на 2011 г. Федералният резерв ще купи държавни облигации за тази сума, което накара премиерът на Япония Наото Кан да критикува САЩ, че умишлено преследва евтина валута. От Китайската централна банка обвиниха САЩ, че прибягва до „неконтролируемо печатане на пари“.

Редица политически лидери и валутни анализатори видяха в поредното вливане на ликвидност от Федералния резерв потвърждение, че се води война за по-слаба валута. Въпреки това доларовият индекс, който следи курса на долара срещу този на валутите на шестте основни търговски партньора на САЩ, нарасна с 5,2% през ноември.

В същото време индексът на Thomson Reuters/Jefferies CRB, който следи цените на 19 борсово търгувани стоки, остава почти без промяна през миналия месец. Индексът на Morgan Stanley за цените на акциите на световните фондови борси MSCI All Country се понижи с 2,2% на месечна база.

Очакванията Федералният резерв да увеличи паричното предлагане доведоха до спад в курса на долара, който започна през август и стигна връхната си точка в началото на ноември.

Мерките на Китай за затягане на паричната политика и ограничаване на инфлацията, както и дълговата криза в еврозоната обаче, засилиха търсенето на по-безрискови активи и доведоха до значителна слабост при еврото.

Доларовият индекс се повиши до 81,290 пункта на 30 ноември от 77,266 пункта в края на октомври, като скокът от 5,2% на месечна база е най-силният, откакто през май той нарасна с 5,8%. Тогава МВФ и ЕС предоставиха заеми на Гърция за 110 млрд. евро заради изострянето на фискалната криза в Европа.

Сред 16-те най-търгувани валути доларът е постигнал най-голямо повишение именно срещу еврото през ноември, поскъпвайки със 7,4%, следвано от 7,4% ръст срещу датската крона и 6,2% спрямо норвежката крона.

Сред борсово търгуваните стоки най-лошо се представя пшеницата, която е поевтиняла с 9,3% през този месец, следвана от царевицата със спад в цената от 8,9 на сто. Сред включените в индекса на Thomson Reuters/Jefferies CRB борсово търгувани стоки най-силно се представя среброто, което е поскъпнало с 14% през ноември.

Златото на свой ред стигна рекордните 1 424,60 долара за тройунция на 9 ноември и завърши месеца с ръст от 2 на сто до 1 386,02 долара за тройунция.

Фондовите борси по целия свят отбелязаха ръст през септември и октомври, но прекъснаха повишенията си през ноември. MSCI All Country World загуби 2,2%, след като нарасна с 3,6% през октомври и 9,6% през ноември.

Водещият японски индекс Nikkei 225 се повиши с 8% през ноември, отбелязвайки най-силния ръст сред големите фондови борси в света. Широкият китайски индекс Shanghai Composite в същото време записа първия си спад за последните пет месеца, като загуби 5,3%.

Индексът на акциите от еврозоната Euro Stoxx 50 се понижи с 6,4% през ноември, след като Ирландия стана втората страна от еврозоната, която получи външна финансова помощ. Испанският индекс IBEX 35 се понижи с 14% през ноември, докато FTSE/ASE 20 в Гърция загуби 10,2 на сто.

Доларовият индекс е нараснал с 4,4% през тази година, MSCI All Country World - с 5,5%, а Thomson Reuters/Jefferies CRB - с 6,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още