IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите места, където да ни уволнят

Вижте класация на десетте държави, които предлагат най-благоприятни условия за хората, изгубили работата си

10:40 | 06.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Най-добрите места, където да ни уволнят

Без значение в коя държава се намираме, загубата на работа никога не е нещо положително. Няма съмнение обаче, че има места, където помощите за безработица са далеч по-големи от обичайното, което донякъде смекчава неудобството от уволнението.

В някои държави при уволнение се изплащат 90 на сто от заплатата на освободения служител. Освен това обаче има и други изгоди като добавки за прослужено време, продължителни периоди на получаване на помощи, както и добавки за покриване на жилищни и медицински разходи и гледане на деца.

В Дания например помощи при безработица може да се получават за период от четири години, пише CNBC.

Мерките по затягане на бюджетните разходи в повечето страни не са се отразили значително на компенсациите при безработица, коментира Дейвид Груб от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитиран от медията. В общи линии не е имало и промяна на продължителността на получаване на помощи, казва той.

Помощта, която държавата оказва при загуба на работа, варира в различните държави. В Западна Европа е честа практика да се получава добавка за покриване на жилищни разходи, „за да не се стига до увеличаване на броя на бездомниците“, коментира Груп.

Някои страни водят политика за безработните, която може да изглежда доста либерална и щедра, но условията за получаване на помощ са доста трудни за постигане.

В Япония например трябва да се докаже, че не са останали никакви банкови депозити, а социалните служби правят периодични проверки на реалните условия на живот. Ако се установи, че имате скъпа кола или нов телевизор например, помощите се отнемат.

Страни като Великобритания пък изобщо не попадат в топ 10 на най-благоприятните държави при загуба на работа. Причината е, че помощите покриват до 45% от получаваната заплата. Големият плюс на британската политика обаче е това, че социалните покриват 100% от жилищните разходи.

И така, ето списък на десетте държави, където е най-изгодно да загубим работата си

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още