IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ на двугодишен връх след решението на Обама за данъчни отстъпки*

Златото отбеляза нов ценови рекорд, а цената на петрола скочи над 90 долара за барел за първи път от октомври 2008

20:30 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ на двугодишен връх след решението на Обама за данъчни отстъпки*

Водещите борсови индекси в САЩ започнаха днешната сесия с повишения от близо 1%, след като американският президент Барак Обама съобщи, че преговорите между Републиканската и Демократическата партия са довели до компромис относно данъчната политика в страната.

Законопроектът, който трябва да се гласува в Конгреса, предвижда данъчните облекчения, въведени през 2001 г. от предишния президент Джордж Буш, да се запазят през следващите две години.

Индексът на 30 от най-големите и търгувани компании Dow Jones IA се повишава с 0,5% до 11 423 пункта в средата на днешната сесия. Широкият S&P 500 добавя 0,7% до 1 231 пункта, а на борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,73% до 2 614 пункта.

Споразумението между двете партии за данъчната политика в САЩ предвижда запазване на данъчните облекчения за всички подоходни групи за още две години и запазване на допълнителните помощи за трайно безработните лица.

Сесията в понеделник завърши със смесени движения на индексите, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че американската икономика е на ръба на устойчивия растеж и могат да минат години преди високата безработица да се понижи.

Златото постави нов ценови рекорд, като скочи над 1 432 долара за тройунция по-рано днес, а цената на петрола прескочи 90 долара за барел за първи път от октомври 2008 г. В последствие двете суровини отстъпиха позиции заради поскъпване на щатския долар. Златото поевтиня до 1 407 долара за тройунция, а петролът - до 88,50 долара за барел.

Малко преди края на днешната сесия се очакват данни за потребителското кредитиране през октомври, което се очаква да намалее с 2,5 млрд. долара, след като през септември се увеличи с 2,1 млрд. долара.

Акциите на Citigroup поскъпват с 3,3% до 4,59 долара, след като американското правителство обяви, че ще реализира 12 млрд. долара печалба от продажбата на своя дял във финансовия гигант.

*Актуално към 20:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още