IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BalkanLeaks или измама по балкански?

Вижте мнението на блогъра Jay Gould относно добилия широка популярност "балкански WikiLeaks"

09:50 | 10.12.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
BalkanLeaks или измама по балкански?

Днес почти всички медии в страната блъвнаха информация за български вариант на добилия популярност Wikileaks.

Какво обаче стои за българската версия (www.balkanleaks.eu)? Все още е твърде неясно. Няколко документа, имащи макар и не голяма известност, няколко имена, но иначе нищо ново или секретно.

Засега - нищо. Може би утре, или до няколко дни? Ще видим.

Има и една голяма разлика между оригиналния Wikileaks и българския му вариант. Зад оригиналния има лице, това на създателя му, а тук няма.

Мен лично ме усъмни и това, че във всички български медии днес цъфна съобщение за сайта Balkan Leaks.

Нищо чудно този сайт да е истински създаден настина за целите написани в него ("...искаме прозрачност и за да се борим срещу организираната престъпност и политическата корупция на Балканите"), но може да е създаден и от наши служби, или от хора които не искат да изтича информация.

А може и от хора, които искат да събират информация?!

В оригиналния Уикилийкс тази информация не е под контрола на властта, а тук? Самите български служби може да са създатели, така да ловят наивници, пуснали истинска информация, а за заблуда са вкарали старички, но не чак толкова известни данни за стръв и зарибяване.

Нищо не пречи сайта да е създание на ДАНС, МВР, разузнаване и т.н., или на някоя частна компания или групировка, решила покрай шумотевицата да пусне малко стръв и да се опита да събере истинска информация, с която да хване за топките някой полезен за тях високопоставен.

Ако пък съм лице, което е замесено някъде в нещо понамирисващо, агент на чуждо разузнаване, политик замесен в корупция и т.н. и се страхувам да не изтече информация, сам бих дал 500-1000-2000 лева да си направя подобен сайт примамка. Дори да не работи перфектно поне ще опитам.

Преди време бях за риба. Не съм бил никога рибар, но го направих от скука. Край малкия язовир имаше много рибари, с модерни въдици, докато моя милост бе въоръжена с въдица под наем и то някаква бракувана, която никой не е взел.

След малко мислене взех един хляб, започнах да правя от средата му малки топчета и ги мятах във водата. Клъвна. Започнах да мятам топчетата все по близко до себе си, а току до краката си наръсих обилно водата с трохи. Когато шараните се скупчиха метнах въдицата, а на нея пак трошица. Само за около час налових към 10 шарана, под завистливите погледи на рибарите отсреща.

Казвам този случай само защото нещо ми понамирисва и ми стана весело покрай българската версия на Wikileaks.

Откъде накъде и защо медиите ни, така мудни иначе и така пресяващи всяка информация, изведнъж налетяха вкупом на сайт, регистриран вчера, и почнаха да го цитират с такова вдъхновение? Кога медиите ни са рекламирали така сайт? Аз поне спомен нямам, освен някой, за който е платено, или някой съвсем безобиден, като оня сайт-опит на хлапе, да направи социална мрежа за съучениците си. А сега?

“Няма нужда да ходите в чужбина, имаме си местен български сайт, пускайте секретна информация в него!”

Да бе, да! Пък един мармот загъва шоколада. Пощенска кутия за корупция, телефон на доверието и приемен ден на кмета.

Тоя медиен алтруизъм ми е съмнителен. Тошо Тошев, bTV, Нова и разни официални сайтове, станаха от раз любители на свободното слово. От кога?

Ако бих пуснал информация, бих я пуснал в оригинала „Уикиликс“. Там има гаранция, че ще излезе не само по света, но ще се размирише и тук, а и е по-безопасно. Дори да изтече информация за източника (засега от оригинала „Уикиликс“ няма изтекла информация за източниците им) никой няма да смее да ви пипне, ако милиони хора знаят за вас.

Най-много да ви направят герой, ако някой реши да ви репресира. Докато с местния български вариант, гаранция няма, могат я от ДАНС, я някои тъмни субекти да ви дойдат на гости. Човек въобще, ако ще прави нещо, е добре да минира около себе си, да се подсигури, да залага на сигурно и да не се лови на стръв, която може да е за шарани.

Бих се радвал да греша. А дали съм прав или не ще се види. Ако в сайта излезе наистина скандална и неизвестна до сега информация за корупция или някой политик, то значи греша и лично ще поднеса извинения. А до тогава? Само ще се забавлявам със шараните и техните ловци.

*Оригиналното заглавие на публикацията е Balkan Leaks, или Balkan Izmama?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Няма да сме борсови играчи, ако не допуснем, че на борсата на информация някой се опитва да спекулира с котираната в момента акция на WikiLeaks. Разбира се, докато не се разбере, това е само една версия. Сигурно е обаче, че информация може да разпространява само този, който предварително е инвестирал нея. А защо точно сега е решил да я пусне - ясно - дошло е време за печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
citizen_bg
преди 13 години
Опитайте да влезете във форума и да напишете коментар през анонимно прокси. Аз не можах! Достатъчно дълго съм живял, за да мога със сигурност да твърдя, че манипулацията на общественото мнение и следенето дали всеки има "правилното" виждане по въпросите е практика на властта (поради това навремето участието във всякакви училищни, професионални партийни организации беше задължително, журналистите в голямата си част изпълняват поръчките на властта, в интернет се следят пощите, форумите....). Така е в BG, така е и по света (справка - реакцията и действията спрямо Асанж, който поне според мен се опитва да промени статуквото на тази тотална манипулация).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
bre
преди 13 години
Какво лице бе пич... Ако ти беше създал такъв сайт, щеше ли да ти стиска да си покажеш лицето... или би предпочел да стоиш в сянка?!Иначе за останалото може и да си прав..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Nashiq s garanciq e svurzan s nqkoq partiq. Ot tova kakvo ste se pokaje tam ste razberem i koj go e napravil !Li4no na men ne mi trqvat dokumenti za da znam, 4e Bojko e minimum bivsha, ako ne i nastoqsta mutra. Susto 4e BSP si imat svoi obru4i ot firmi i mutri(4erepa naprimer). A tova 4e v BG se krade - naglo i bezogledno e pred vsi4ki ve4e godini nared. Samo si spomnete kak ministrite na carq si razdadoha apartamenti i posle otkazaha da gi vurnat!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
Даже "Ако в сайта излезе наистина скандална и неизвестна до сега информация за корупция или някой политик," не е гаранция ,че написаното от джей не е вярно.Просто ще се използва от една групировка /политико-икономическа/ за атака срещу друга конкурентна такава под прикритието на "гражданското общество"Всеки би погледнал на една информация по един начин ,ако тя идва примерно от Р.З.С ,А.Б.В или А.П ,и по друг ако идва от "анонимен борец срещу корупцията". Написаното донякъде може да се отнесе и към инициативата на Асанж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
m50
преди 13 години
Каквото и да се каже или напише по определен въпрос, то винаги може да се тълкува по всякакъв начин, защото винаги се започва от някакво предположение и след това на негова база се екстраполира. Дори сайта да е албански важното е да се извадят кирливите ризи на управляващите на всякъде по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Има логика, но за съжаление същите доводи могат да се изтъкнат и за оригиналния Wikileaks. Това, че там има лице, което стои зад него показва само, че там са малко по-умни от нас. Или малко по-смели. Нищо повече.П.П.С което не искам по никой начин да омаловажа нито единия нито другия сайт. Напротив, каквито и да са мотивите и който и да стои зад тези сайтове, те могат да се окажат полезни. Много полезни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още