IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Дубай продължава да върви надолу и в края на 2010 г.

Цените на вилите в емирството са паднали с 5,1% през четвъртото тримесечие спрямо третото, а на апартаментите – с 2,4%

09:57 | 10.01.11 г.
Жилищният пазар в Дубай продължава да върви надолу и в края на 2010 г.

Жилищните цени в Дубай - пазарът на имоти, който отчете най-голям поврат по време на финансовата криза, са регистрирали спад през четвъртото тримесечие на 2010 г. спрямо предходното, като още понижения са „неизбежни”, посочват от Cluttons LLP, цитирани от Bloomberg.

Базираната в Лондон агенция за имоти отчита, че цените на вилите в емирството са паднали с 5,1% през четвъртото тримесечие спрямо третото, а на апартаментите – с 2,4% . От компанията прогнозират, че 35 хил. жилища ще бъдат завършени в Дубай през следващите две години.

Цените на имотите в емирството паднаха с близо 60% от пика си в средата на 2008 г. заради кредитната криза, която прогони спекулантите от пазара и принуди банките да ограничат кредитирането, казва Ахмед Бадр, анализатор в Credit Suisse Group AG.

„Докато предлагането продължава да расте, спадът на цените ще е неизбежен“, казват от Cluttons. „Все повече се търсят качествени имоти, както при продажбите, така и при наемите, тъй като по-желаните локации стават все по-достъпни.”

Бюджетите на повечето купувачи на жилища не надхвърлят 1,5 млн. дирхама (410 хил. долара) и едва около 6% от купувачите биха обмислили покупката на имот, който струва повече от тази сума, казват от агенцията.

Наемите на апартаменти са паднали с 3,3% през четвъртото тримесечие, докато при вилите понижението е с 3,2% спрямо предходното тримесечие, отчитат още от Cluttons.

Купувачи и наематели се фокусират върху завършени проекти с допълнителни удобства и транспортни връзки, казват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още