IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Форумът в Давос: Светът се нуждае от 103 трлн. долара нови кредити

До 2020 г. Азия ще има нужда от 40 трлн. долара, Европейският съюз – от 13 трлн. долара, а САЩ - от 3,8 трлн. долара

16:08 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Форумът в Давос: Светът се нуждае от 103 трлн. долара нови кредити

Ако твърдите, че кредитната криза беше просто пример за наливане на твърде много капитал в икономиката чрез евтини кредити и разхлабена фискална политика, може би следващите редове няма да ви допаднат, пише CNBC.

Кредитните нива трябва да се удвоят през следващите 10 години - увеличение със 103 трлн. долара, за да бъде възможен прогнозираният растеж, сочат данни на Световния икономически форум (World Economic Forum, WEF).

„Това удвояване на кредитите може да бъде постигнато без увеличаване на риска от нова криза“, се посочва в доклад на форума, озаглавен „Кредити с по-малко кризи: Отговорно посрещане на глобалното търсене на нови кредити“.

Докладът, който е изготвен в партньорство с McKinsey & Company и Standard & Poor’s, има за цел да отговори на няколко въпроса – ще бъде ли достатъчен растежът на кредитирането, за да задоволи търсенето през следващото десетилетие, и има ли риск от бъдещи кредитни кризи и ако да, къде?

„Посрещането на търсеното кредитиране ще бъде предизвикателство“, се казва в доклада. „Глобално финансовият протекционизъм може да ограничи трансграничното финансиране – ключов аспект за осигуряването на достатъчно кредити през следващото десетилетие на фона на задълбочаващите се глобални дисбаланси“.

До 2020 г. Азия ще има нужда от 40 трлн. долара, Европейският съюз – от 13 трлн. долара, а САЩ - от 3,8 трлн. долара.

Увеличаването на кредитирането „е ключов проблем за финансовата индустрия в глобален мащаб“, казва президентът на Standard and Poor’s Дейвън Шарма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още