IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард – пътят на една жена до поста финансов министър

Какво е нужно, за да си финансов министър на страна от Г8? За Кристин Лагард да си в добра форма е по-важно от дългия сън

14:14 | 21.01.11 г.
<p>Кристин Лагард се е отправила смело напред към поредното предизвикателство - Г20. <i>Снимка: Getty Images</i></p>

Кристин Лагард се е отправила смело напред към поредното предизвикателство - Г20. Снимка: Getty Images

Кристин Лагард, френският министър на финансите и първата дама на този пост сред страните от Г8, изглежда така, сякаш никога не е претърпявала провал, макар че самата тя разказва за случай, в който не е успяла да получи каквото желае.

„Бях в Baker & McKenzie”, разказва тя за американската международна правна компания, към екипа на която се присъединява през 1981 година, пред Guardian. „Бях на 30 и исках да стана партньор. Бях повикана настрана от една от дамите на ръководен пост, към която изпитвах голямо уважение. И тя ми каза, доста откровено, че съм прекалено млада.”

Кристин Лагард била доста разочарована. „Но научих урок. И тази жена, която тогава поговори с мен, се оказа мой ментор в много ситуации в живота.” Днешният министър на финансите гледа на бъдещето като шанс пред всеки да се промени. Най-накрая тя станала партньор във фирмата, а по-късно и първата жена управител на борда на директорите в Baker & McKenzie.

Списание Forbes определя Лагард като една от 30-те най-влиятелни жени в света. Преди две години тя провокира френските политици с репликата си: „Време е да запретнем ръкави и да се хващаме на работа.” Това доведе до появата на прякора й „американката”, независимо че остава една от най-известните личности в кабинета на френския президент Никола Саркози.

Мнозина мислеха, че тя вероятно ще заеме поста на външен министър. Кристин Лагард обаче запази длъжността си благодарение на добрата си работа и провеждането на умела политика спрямо еврото в период на икономическа нестабилност за целия ЕС.

Подобно на Маргарет Татчър, тя няма нужда от много сън. Бившата състезателка по синхронно плуване във френския национален отбор вярва, че успехът се дължи отчасти и на добрата физическа форма. Родена е в Париж в академично семейство. Майка й е преподавател по латински, гръцки и френски и играе голяма роля в живота на Кристин Лагард. Оставайки вдовица на 40-годишна възраст, тя започва сама да се грижи за семейството си. На 17, почти веднага след смъртта на баща си, Лагард заминава за Америка, където усъвършенства езика, но така и не успява да влезе в ENA (École nationale d'administration) – елитната школа, в която се обучават бъдещи министри и политици.

Въпреки бляскавата си кариера днес Кристин Лагард е разведена с две деца – на 22 и 24 години. Нито едно от които няма амбиции да се насочва към политиката. Когато били малки, тя често се обвинявала, че поставя работата си на първо място.

„Балансирането е нещо много трудно. Трябваше да приема, че не мога да успявам с всичко. Човек си поставя приоритети и понася последиците от това. То е част от израстването – като съпруга, майка и като жена.”

„Но най-голямата ми подкрепа всъщност винаги са били децата ми. Помня, че когато бях на път да приема поста на управител на Baker & McKenzie и много добре знаех с колко работа трябва да се нагърбя, по-малкото ми дете ме дръпна за ръката и ми каза: „Мамо, направи го. Ти започна, трябва и да довършиш.”

Кристин Лагард отбелязва, че системата във Франция е доста добре пригодена за работещите жени. Страната има едно от най-високите нива на раждаемост след Ирландия и един от най-високите проценти на работещи жени. За това помагат добре изградената структура на учебните заведения, работното време и, разбира се, добрата воля на държавата.

Видно е, че амбициите на финансовия министър са големи – тя има още доста време пред себе си, за да покаже напълно на какво е способна. И докато страната й се готви за президентството над Г20, най-голямото предизвикателство пред Кристин Лагард е именно това – реформирането на световния финансов ред, резултат от глобалната финансова криза.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още