IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - Биовет

Книжата на дружеството поскъпнаха с 20% и оглавиха по седмичен ръст компаниите от индекса BGTR30

08:40 | 22.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - Биовет

Книжата на Биовет АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на дружеството поскъпнаха с 19,6%, оглавявайки по седмичен ръст компаниите от равнопретегления борсов индекс BGTR30.

През 2010 акциите на производителя на ветеринарно-медицински продукти поскъпнаха с 33%. От дъното за годината (6,11 лв. за акция), достигнато на 4 юни, и после отново на 20 юли, обаче ръстът към момента вече надхвърля 80%.

Акциите на Биовет приключиха седмичната търговия на ниво от 11,07 лв. за брой, което се равнява на пазарна капитализация в размер от 75,1 млн. лв.

През седмицата в 102 сделки бяха изтъргувани 25 423 акции на обща стойност близо 250 хил. лв.

Книжата на дружеството се търгуваха в четири от сесиите през изминалата седмица на БФБ. Средните цени за акция бяха както следва: в понеделник - 9,25 лв., във вторник – 9,20 лв., в четвъртък – 9,47 лв. и в петък – 10,22 лв.

“Активността при Биовет затвърждава положителната инвеститорска оценка за акцията, която се движи възходящо от половин година, като дружеството отчита добри резултати“, коментира за Investor.bg след сесията в четвъртък Цветослав Цачев от Елана Трейдинг.

Приходите от продажби на Биовет през третото тримесечие на 2010 г. се увеличиха с 22% на годишна база до 32,4 млн. лв., а нетната печалба нарасна 4,6 пъти до 2,8 млн. лв.

За деветмесечието на миналата година приходите от продажби на компанията се повишават с 9,2% на годишна база до 94 млн. лв., а печалбата расте 3,8 пъти до 8,1 млн. лв.

В края на септември фонд на Citigroup обяви, че е постигнал споразумение за покупката на около 38% от капитала на Хювефарма АД - мажоритарният собственик на Биовет, притежаващ 78,58% от капитала му към края на 2010 г.

В петък дружеството от Пещера разпространи информация, че инвестиционни фондове, консултирани от въпросния фонд - Citi Venture Capital International (CVCI), завършват придобиването на 37% дял в Хювефарма.

Според предоставената информация, сделката включва първоначално емитиране на ценни книжа, както и закупуването на акции от съществуващите акционери с контролен дял, включително и от Адванс Пропъртис ООД.

Приключването на сделката е било предмет на изпълнението на няколко условия, както и издаването на определени законови разрешения, които вече са получени.

В средата на октомври Биовет обяви, че ще строи завод за биотехнологии и фармацевтични продукти в Разград на стойност 25 млн. евро.

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още