IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гори за над 100 хил. лв. ще могат да се заменят с разрешение от кабинета

С приетия окончателно Закон за горите не може да бъдат продавани държавни поземлени имоти в горски територии в „Натура 2000"

11:03 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гори за над 100 хил. лв. ще могат да се заменят с разрешение от кабинета

Замените на имоти в горите - частна държавна собственост, чиято оценка е над 100 хил. лева, с горски територии - собственост на юридически лица, се извършва с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на земеделието. Това приеха депутатите при второто четене на текстове от Закона за горите.

Замените на имотите - държавна и общинска собственост, могат да се извършват в случай че това е начин за изпълняване на задължения, произтичащи от международен договор.

Друго условие да се допусне замяната е, когато това е необходимо за строителството на обекти от национално значение или на общински обекти от първостепенно значение.

Депутатите приеха още да не може да бъдат продавани поземлените имоти в горските територии - частна държавна собственост, попадащи в европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

При гласуването днес депутатите отхвърлиха предложението на Петър Курумбашев от левицата и Михаил Михайлов от Синята коалиция замените да се извършват само между имоти в едно и също землище. Мотивът на Курумбашев беше, че така ще се избегнат случаите, когато се заменят гори от вътрешността на страната с гори ниско качество, но близо до морето.

„Днес въвеждате отново замяната на гори, а дойдохте с идеята т. нар. заменки да отпаднат", каза по време на обсъждането днес Юнал Тасим от ДПС, цитиран от БТА. Той поиска тази възможност да не бъде гласувана от парламента.

Зам.-министърът на земеделието Георги Костов обясни в тази връзка, че замяната за физически и юридически лица се разрешава само като способ за изчистване на съсобственост. По думите му „има достатъчно рестрикции върху начина, по който ще се извършва, за да няма „кон за кокошка". Костов добави, че през 2003 г. замените са били въведени с идеята за комасация, която сама по себе си не е лоша, но е изпълнена зле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още