IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраняват смяна на предназначението на терени от Натура 2000 и Черноморието

Изключение от това правило може да има само когато дадена територия е необходима за строителство на инфраструктурни обекти от държавата и общините

17:32 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Забраняват смяна на предназначението на терени от Натура 2000 и Черноморието

Забранява се промяната на предназначението на терени, влизащи в „Натура 2000“ и намиращи се край Черноморския бряг, е записано в текст на проекта на новия Закон за горите, одобрен на днешното заседание на Министерски съвет, съобщи министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов. 

По думите му по този начин горските масиви в тези райони ще си останат такива, дори чрез т.нар. заменки някои терени да са собственост на частни лица.

Изключение от това правило, т.е. промяна на предназначението може да има, само когато дадена територия е необходима за строителство на инфраструктурни обекти от държавата и общините.

Освен това дори в случаите, когато по принцип може да бъде извършена смяна на предназначението, таксите ще бъдат вдигнати 6-10 пъти спрямо сегашните, заяви Найденов.

С новия закон се създава и възможност националните природни паркове в някои случаи да могат да бъдат стопанисвани и от общините, каза още Найденов. Това би могло да стане, когато природният парк се намира изцяло на територията на дадената община и тя има средства да го стопанисва, като крайното решение се взима от министъра на земеделието и горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още