IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 94% е изпълнението на приходната част на бюджета на София за 2010

От данъка върху недвижимите имоти за миналата година са събрани 70 от планираните 76 млн. лв.

17:56 | 07.02.11 г.
Близо 94% е изпълнението на приходната част на бюджета на София за 2010

Близо 94% е изпълнението на приходната част на бюджета на София за миналата година, съобщи на пресконференция заместник-кметът Минко Гержиков, цитиран от БНР.

По думите му причината за доброто изпълнение е работата на местните данъчни служби, които са събрали над 71 млн. лв. от неиздължени стари вземания допълнително.

От данъка върху недвижимите имоти за миналата година са събрани 70 от планираните 76 млн. лв., което по думите на Герджиков се дължи и на предприетите мерки за установяване на недекларирани имоти. Сред тези средства са и 16,5 млн. лв. от стари задължения за този данък. В момента правим проверка във всички райони според издадените строителни разрешителни за установяването на недекларирани, но влезли в експлоатация имоти, посочи още Герджиков.

Изпълнението на данъка върху възмездното придобиване на недвижимо имущество е на 82% от планираните средства, като сред тях са и 10 млн. лв. стари вземания. От таксата за битови отпадъци при планираните 171 млн. лв. са събрани 180 млн. лв., като в тях са и 50 млн. лв. събрани стари вземания.

Изпълнението на неданъчните приходи е на 85 процента, като по-ниското му изпълнение се дължи на по-ниското ниво на продажби и наеми заради икономическата криза.

Инвестиционната програма на Столичната община е с изпълнение от 90%, като на изпълнителите до края на годината са платени 99% от извършените дейности, а до края на януари е платена цялата стойност на извършените дейности, посочи още Герджиков.

За 2010 година Столичната община е събрала 2,852 млн. лв. от таксата за наем на общински площи за разполагане на външни рекламни елементи.

Всеки собственик на автомобил, който заплати до края на април неиздължените си данъци за превозното средство от минали години, ще бъде глобяван само с 20 лева - минималният размер на глобата по закон, съобщи още Гержиков. По думите му това става по нареждане на кмета на София, а максималният размер на глобата според закона е 200 лева.

Данъкът върху моторните превозни средства е събран на 82% от планираните приходи. Според Герджиков на половината от собствениците на установените недекларирани за миналата година 10 хил. коли са изпратени съобщения за заплащане на данъците. При плащането на старите задължения ще се плаща лихвата по тях, както и минималната глоба, посочи още заместник-кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още