IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Цените на гръцките имоти ще паднат с около 15% за две години

От агенцията очакват повишение на лихвите в страната да затрудни кредитополучателите при изплащането на ипотеките им

09:46 | 08.02.11 г. 3
Fitch: Цените на гръцките имоти ще паднат с около 15% за две години

Цените на недвижимите имоти в Гърция вероятно ще паднат с 15% през следващите две години заради повишения на лихвите, които ще затрудняват кредитополучателите да изплащат вноските по ипотеките си, прогнозират от Fitch Ratings.

„Изглежда вероятно увеличаването на закъснелите плащания да започне да води до повече просрочия в предстоящата година“, пишат анализаторите на Fitch Аксел Етингу и Питър Досет в доклад, публикуван днес и цитиран от Bloomberg. Делът на заемите, които не са били изплащани повече от три месеца, се е повишил до 2,7% през декември от 0,9% година по-рано, посочват те.

По-ниските лихви помагаха на домакинствата да изплащат дълговете си, което задържа спада на индекса на жилищните цени в Гърция на 4,3% спрямо пика през 2008 г., според доклада. От Fitch посочват, че очакват индекса да отбележи спад от още 15% през следващите две години с повишаването на европейската междубанкова лихва Euribor.

Усилията на правителството „да контролира и намали задълженията в публичния сектор също се очаква да окажат голямо влияние върху нивата на закъснелите плащания“, прогнозират анализаторите. Служителите в публичния сектор формират голям дял от кредитополучателите в страната и е възможно някои да срещнат бъдещи затруднения при изплащането заради мерките за икономии, посочват от Fitch.

Гърция намали заплатите в публичния сектор и ограничи разходите миналата година в опит да овладее бюджетния си дефицит в замяна на спасителния пакет в размер на 110 млрд. Евро, които получи от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Мерките задълбочиха рецесията в страната, като икономиката се сви с 4,2% през 2010 г., а нивото на безработица достигна 13,5% през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bobi_zak
преди 13 години
da,mnogo sa visokomerni i se misliat za vsemogashti,nabliudavam gi veche poveche ot 10 godini ot blizo,napravo sa mi smeshni....Potreblenieto veche namalia mnogo i pazara e na minimum....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Трябва да им се наложат по сериозни мерки за справяне с кризата...орязване на 30-40% от заплатите и вдигане на данъци и акцизи...каквото заслужават. Не стига че ги спасяват , а и не взимат мерки...а цените на имотите сами ще се сринат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Че те цените им са безумни и при 50% спад.Има време, ще им уврат главите и ще се поизпарят илюзиите и надменността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още