IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Найденов: През 2010 г. е отбелязан 10% ръст в експорта на български вина

Според земеделския министър 78% от средствата по програмите за развитие на сектора са усвоени

14:56 | 14.02.11 г.
М. Найденов: През 2010 г. е отбелязан 10% ръст в експорта на български вина

През 2010 г. е отбелязан 10% ръст в експорта на български вина в сравнение с предходната година, а износът за Русия и други бивши съветски републики е нараснал с 20 на сто. Това е заявил министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщават от земеделското министерство.

Традиционните качествени български вина се завръщат на пазара на Близкия изток, а България има готовност да изнася вина за Бразилия, Япония и Виетнам. Сега основният износ на България е насочен към Русия, Полша, Великобритания, Чехия, Литва и Германия, а най-голям дял в структурата на износ заемат бутилираните вина, което представлява 80% от общият износ.

„Българските производители трябва да забравят виното за половин долар и да заложат на марката“, смята министърът на земеделието и храните. По неговите думи България трябва да се откаже от износ на големи количества вина, тъй като производството не го позволява и именно затова да се заложи на
качеството, в което е шансът на винопроизводителите.

Според министър Найденов 78 процента от средствата по програмите за развитие на сектора са усвоени. През 2010 г. е реализиран износ от 57 683 000 литра вино, а за същия период изкупеното грозде е 164 млн. килограма, уточни Мирослав Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още