IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката църква съди страна по проекта за Световен търговски център в Ню Йорк

Църковните власти претендират за терен, върху който е трябвало да изградят отново своя църква, разрушена по време на атаките на 11 септември

12:42 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцката църква съди страна по проекта за Световен търговски център в Ню Йорк

Гръцката православна църква в Ню Йорк, чиято сграда бе разрушена по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г., обяви, че е стартирала съдебен процес срещу местния транспортен оператор, съобщава Ройтерс.

Причина са твърденията на църквата, че той е отнел неин парцел, с което й е попречил да възстанови разрушената обител.

В случай, че църквата „Свети Николай“ спечели делото, това може да върне проекта за възстановяването на Световния търговски център отново на чертожната дъска. Самият проект е вече с години назад от плана поради противоречия по отношение на дизайн, охрана и контрол, пише изданието.

Съдебният процес е провокиран от претенции във връзка с парцел, който Пристанищният оператор на Ню Йорк и Ню Джърси използва за изграждането на просторен подземен паркинг, който е част от проекта, включващ също пет небостъргача, транспортен терминал и мемориал. Вижте визуализации на проекта.

„Това дело е породено от арогантността, недобросъвестността и измамното поведение на пристанищния оператор (...), който препятства възстановяването на църквата „Свети Никола“ 

на Кота нула, която бе смазана от разрушената кула“, се казва в иска на Гръцката православна църква.

Според документа, внесен в Регионалния съд за Южен регион в Ню Йорк, църквата обвинява оператора, че е отменил споразумение от 2008 г., според което той е трябвало да й предостави съседен терен, върху който да построи сградата си, заедно с компенсация от 20 млн. долара.

Според съобщение на оператора впоследствие църквата е поискала повече, отколкото й се е полагало според споразумението от 2008 г., поради което операторът „е трябвало да вземе конкретно решение да продължи напред или да рискува да забави още повече целия проект за Световния търговски център“.

„Православната Църква продължава да има правото да построи църква на своя първоначален терен“, казват от оператора.

Също така църквата съди и компаниите Lower Manhattan Development Corp. и Empire State Development Corp. във връзка със същия иск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още