IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят концесионери за аквапаркове на минерална вода в София

Пак ще обявят търг за изграждането на СПА център в Централната минерална баня, този път при облекчени условия

15:20 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търсят концесионери за аквапаркове на минерална вода в София

Концесионни процедури за стопанисването на минералните извори в София подготвя Столична община. Правото на стопанисване на осем минерални извора бе предоставено днес на кмета Йорданка Фандъкова от министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Общо 42 общини в страната са получили от екоминистерството права за 25 години да стопанисват лечебните води на своя територия. След промени в Закона за водите в началото на януари Министерството на околната среда и водите обяви списък с 66 находища, които не се използват към момента, в 45 общини. Заявления са постъпили от 42-ма кметове за 58 находища, съобщи Нона Караджова.

Един от проектите на Столична община е пак да се търси концесионер, който да изгради СПА център в Централната минерална баня. Тъй като от доста време няма желаещи да инвестират в близо 100-годишната сграда, се предвижда концесията да е с нулева такса за 12-годишен период.

„За Централна баня два пъти се правеха опити за концесия, които се провалиха, защото бариерата беше твърде висока – 400 000 евро годишна такса, освен вложенията за СПА център и реконструкция на сградата“, обясни главният архитект Петър Диков.

Останалата вода от извора София център ще топли сградите на Министерски съвет, социалното министерство, сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“ и ако остане капацитет – и Народното събрание, каза Диков. Швейцарски специалисти правят изчисления, а за изграждането на отоплението ще бъде обявена обществена поръчка.

Вторият проект, подготвян от общината, е за изграждане на градски аквапарк, водоснабдяване и отопление на комплекса „Спартак“ (извор София Лозенец). С минерална вода ще бъдат захранени закритият и откритият басейн.

Третият проект е за минерален басейн с градски плаж в парка „Възраждане“ - Зона Б5 (извор София Баталова воденица). Той може да се реализира само като приключат продължилите с години съдебни спорове между общината и частна фирма за терена от 21 декара.

Общината ще прави и голям рекреативен, спортен и развлекателен център в Челопечене, допълни Диков.

Хората ще продължат да си пълнят безплатно минерална вода от изворите, но ще сложим кранчета, за да пестим, каза Фандъкова. Същото ще стане и с изворите в страната – където се налива вода безплатно, положението се запазва. При останалите извори кметовете трябва да осигурят възможност за безплатно наливане на вода, допълни Нона Караджова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още