IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на ЕС обеща подкрепа на България за Шенген

По думите на Херман Ван Ромпой присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство остава приоритет на унгарското председателство на ЕС

22:22 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на ЕС обеща подкрепа на България за Шенген

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство остава приоритет на унгарското председателство, стига да бъдат покрити всички изисквания.

Това коментира днес председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, предава БТА.

Ромпой поздрави правителството за усилията и решимостта му за покриване на критериите за Шенген.

Ромпой и Борисов са обсъдили още икономическата и финансова ситуация в ЕС. По думите на председателя на ЕС е нужно повече сближаване по отношение на конкурентоспособността, устойчивите пенсионни системи и строгите бюджетни правила във всяка една страна от ЕС.

Ромпой заяви, че България, както и другите страни от ЕС, които не са членки на еврозоната, ще бъде поканена да участва в консултативен процес по новите инициативи за икономическа координация.

„Ние отбелязваме много голям напредък по отношение на координацията, както по отношение на бюджетните правила, така и на пенсионните системи и фискалната дисциплина. Поздравяваме България, че следва този дневен ред на икономическа координация и фискална дисциплина, което ще я доведе до ЕРМ 2", заяви Ромпой.

Той отбеляза, че България полага усилия да стабилизира ситуацията и достига "повратната точка" в очаквания растеж от 2,5% за 2011 г., и дори 3,7% за 2012 г. Цифрите от платежния баланс и бюджетния дефицит показват чувствително подобрение в сравнение с преди няколко години, каза Ромпой.

Според Ромпой усилията на правителството за изпълнение на всички необходими условия по Шенген са впечатляващи. Той е допълнил, че интегрирането на ромите е също приоритет за Европа. Този въпрос ще бъде обсъден на заседание на Европейския съвет през юни.

По отношение на бунтовете в Либия председателят на Европейския съвет каза, че евросъюзът има интерес реформите да доведат до устойчива стабилност на базата на уважение и зачитане на демократичните ценности, човешките права и фундаменталните свободи, а оттам и до по-добра регионална сигурност.

На легитимните стремежи и искания на хората в Либия и други страни трябва да се отговори чрез открит диалог с участието на всички страни, посочи Ромпой.

Премиерът Бойко Борисов увери своя гост, че присъединяването на България към Шенген тази година ще насърчи още повече правителството да изпълнява своите ангажименти по опазване на външната граница на ЕС. По думите на премиера българската граница е една от най-добре опазваните европейски граници в момента.

Министър-председателят отбеляза, че правителството ще посрещне емиграционния натиск, който се очаква, с увеличения щат на Гранична полиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още