IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Скокът в цените на горива ще доведе до забавяне на ръста в България

България, като отворена икономика, ще пострада от шока в цените, очакванията са за обедняване на населението

11:26 | 01.03.11 г. 19
Икономисти: Скокът в цените на горива ще доведе до забавяне на ръста в България

Свидетели сме на безпрецедентен скок в цените на горивата, предизвикан както от размириците в Близкия Изток, така и от редица държавни политики и глобални световни фактори. България като отворена икономика ще пострада от шока в цените и е възможно темпът на икономически растеж, който се предвижда за тази година, да се забави. Това прогнозираха икономисти от неправителствени организации пред БТА.

В последните дни и седмици цените на горивата се движат нагоре не само заради ситуацията в Либия, но и поради редица световни фактори и затова не можем да се успокояваме, че ако в Либия нещата се стабилизират и цените отново рязко ще спаднат, коментира Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч". Пазарът на петрол реагира на всякакви затруднения в снабдяването и цените тръгват нагоре, но причини за повишаването на цените на петрола са и държавните фискални политики на САЩ и други големи икономики, заяви Богданов.

Колегата му от "Индъстри Уоч" Красен Йотов посочи, че като реакция на световната криза големите икономики са започнали да печатат пари и да увеличават бюджетните си дефицити, а това, с известно забавяне, се отразява в повишение на цените на всички продукти.

„Това, което се случва - ръст в цените в почти всички страни, е резултат от голямото количество напечатани пари. Ефектът действа с известно забавяне - няколко тримесечия след приключване на кризата започнахме да го усещаме в цените на суровините. Върху скока влияят и политически събития като тези в Либия и Египет, но това влияние е краткосрочно, докато факторът - фискална политика на големите икономики е определящ“, смята Йотов.

„Ако количеството пари е фиксирано, не е възможно всички цени да растат - щом петролът поскъпва, други суровини трябва да поевтиняват, но това не се случва. Напротив поскъпва памук и други текстилни суровини. Всички цени скачат с рекордни темпове - над 100 процента годишно и това се дължи на меката парична политика на големите световни икономики, заяви Йотов.

В България има шок на предлагането и понеже българската икономика няма ресурс да реагира, се увеличават цените - това вече е факт, каза Красен Йотов. Той прогнозира, че влиянието на високите цени на суровините ще се отрази не само върху отраслите земеделие и търговия на дребно, но и върху бързорастящите експортно ориентирани отрасли на икономиката ни, които разчитат на внос на суровини.

„Това ще забави и икономическия растеж на страната. Склонен съм да мисля, че ръстът на цените на суровините ще е по-висок от ръста на външното търсене и печалбата на българските производители ще намалее, а това ще забави и растежа на икономиката ни като цяло, посочи Йотов.

„Събитията в Либия до голяма степен повлияха скока на цените на горивата и вероятно тези цени ще останат нестабилни известно време, но в дългосрочен план смятам, че ще се понижат“, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика /ИПИ/.

Увеличението на цените на горивата и хранителните стоки, особено в момент, когато икономиката ни започва бавно да излиза от кризата, има особено негативен ефект за страната, смята Ганев. „В момента цени на горива и храни вървят нагоре, а доходите все още не помръдват, отделно немалка част от хората са изгубили работата си, каза икономистът. Така по думите му много по-голяма част от средствата на българските домакинства отиват за закупуване на основни продукти и за разходи за транспорт, от което населението обеднява“, коментира анализаторът.

Според Ганев външнополитическите фактори и повишението на цените на всички основни продукти вече оказват влияние за забавяне на растежа на икономиката ни. „Напомпването на инфлация може и да повлияе положително на номиналния ръст на икономиката, но това не означава, че ще станем по-богати“, коментира анализаторът от ИПИ.

Скокът на цените при храните в световен мащаб се дължи както на климатични промени, така и на държавни политики на протекционизъм, а също и на стимулирането на производството на биогорива, смята Ганев.

„Не е обосновано обаче нашите цени на хранителни продукти и на горива да са по-високи от европейските“, заяви Ганев. Според него проблем на българската икономика е липсата на достатъчно добра конкурентна среда между участниците на пазара, както и недобре действащата съдебна система. Проблемите в цените на храните ще останат и през втората половина на годината, това се очаква и в световен план според прогнозата на земеделското министерство на САЩ, коментира Ганев.

Красен Йотов от "Индъстри Уоч" предположи, че през тази година икономиката ни ще достигне ръст не повече от 3 на сто, а инфлацията ще е от порядъка на 7 - 8 процента. Растежът до голяма степен зависи от притока на преки чуждестранни инвестиции и се надявам нивото им да се запази поне на равнището от 2010 г., заяви Йотов. През тази година според Йотов инфлацията ще е по-висока от ръста на доходите и дори и при най-оптимистичния сценарий - ръст на заплатите отново с около 5 процента, пак ще има обедняване на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Mдам, подкрепям ! И аз мисля, че ще се простим с една купчина малки и поне една голяма верига. И понеже няма да са ОМВ или Лукойл, остава да се види измежду Шел и Петрол. Да залагаме ли коя ще се свие - смятам и децата го виждат. Може да не изчезнат съвсем, но агонията им е в кърпа вързана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
И на кой друг ще продават - на Аврам Бакалина ли? Тия по веригата ако не докарат цена която да позволява добър оборот - ще се простят с бизнесите си.В България се внася бензин от чужбина, не е като да не се прави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
За празните приказки си прав. Защото ме коментираш без да разбираш смисъла на казаното и дори без да ме четеш. Никога не съм казвал, че доходите ми са ниски, нито че бензинът ми е скъп. Само пледирам държавата да си изпълнява регулаторната функция не като се мъчи да определя цени, а като ни осигури конкурентен пазар без монополи и картели. Може би те е подразнило съждението ми за ежедневното натрапване на социалистически митове, но тове не те освобождава от отговорността да мислиш преди да пишеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Gergana_Georgieva
преди 13 години
..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
rogers
преди 13 години
Чета по долу как дянков щял да се радва на повишението на цените заради акциза който ще събере - уникална глупост - достатъчно е само да прочетете заглавието на статията - по високите цени на горивата ще пречат на растежа, ама няма кой да чете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
rogers
преди 13 години
Ти кво си мислиш че като няма търсене /ако въобще предположим че е вярно това което казваш - въпреки че то очевидно не е вярно / и ще ти продават на ниска цена - да не мислиш че тия всички по веригата от добиващите петрол до продаващите им пука за твоите доходи че да ти свалят цената. Като не искаш ти ще продадат на друг. Като ти е скъп бензина мини на метан. Ако мислиш че в БГ бензина е скъп - внасяй от чужбина - не става нали , едно е да се дрънкат празни приказки друго е практиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Спящият бик
преди 13 години
Всички търсите връзката на цените на бензиностанциите с цената на петрола на международния пазар... Това е много показателно, че вече сте влезли в матрицата, която монополистите са ви подготвили. Защото цената в цивилизования свят се определя не от цената на закупуване, а от търсенето и предлагането.Търсенето, явно, го няма, щом не се е възстановила икономиката, а и крайното потребление бере душа. Значи високите цени са предизвикани само и единствено от злоупотреба с монополно положение или картелизиране на пазара. Точно това, за което плащаме на държавата да не допуска, а тя си затваря очите, гуши се и ни отвлича вниманието с най-различни митове за нейните възможности да регулира цени - минимални, максимални и т.н. Измества свободния пазар от основните му функции, насаждайки всеки ден и всеки час мръсни форми на социализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
stoian777
преди 13 години
Ей, ей мечтателю я по кротко, че като те гледам нищичко не разбираш. Нефтозавода в Бургас едвам, едвам крета и некацяла България да знае, че почти всички работници там са съкратени. Така, че бебзина си идва директно от Русия, завода почти е спрял работа. Що се отнася за шесте месеца я си спомни когато му падна цената на петрола как ни обясняваха, че трябва да изчакаме шест месеца, ами сега не е ли същото. МАФИЯ Е ТОВА МАФИЯЯЯЯЯЯЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 13 години
Лошото е че правителствата / не само българското / са доволни от по високите цени на петрола , сега ще започнат хвалбите как бюджета се преизпълнява .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 13 години
Абе не е добре... Не мога да намеря цените на горивата, когато петролът е бил 100$, че да сравним. Възможно е да е стигнал и 2.60, аз го нямам в моята статистика, имам цени с разни промоции. Примерно Шел до вчера имаха отстъпка 10 ст. за точки, което обикновено го пускат при по-високи цени, но то изкривява все пак картинката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още