IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Ръстът на износа се дължи на сектори с ниска добавена стойност

Основното увеличение на експорта се дължи на суровините, смята председателят на КРИБ

13:51 | 17.03.11 г. 19
Огнян Донев: Ръстът на износа се дължи на сектори с ниска добавена стойност

Основната част от износа, и съответно на неговия ръст през последните месеци, се дължи на сектори с ниска добавена стойност. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ) Огнян Донев по време на бизнес обяд днес.

По-голямата част от експорта на България се дължи на суровините и по-специално - на цветните метали, е мнението на Донев. Според специалиста обаче "добавената стойност в този сектор не е висока".

Увеличаването на българския износ ще продължи да зависи от съживяването и растежа в другите страни от Европейския съюз, а предизвикателството е намиране на пазари извън ЕС. Тревожно е слабото потребление у нас, смята Огнян Донев.

Членове на КРИБ произвеждат 3/4 от БВП на България и 3/4 от износа, заяви Донев. Това дава основание да се смята, че конфедерацията има поглед върху отделните сектори на икономиката и техните перспективи.

През януари България отчете ръст от 72 на сто на годишна база до рекордните 3,11 млрд. лв. Първият месец на годината е и едва вторият случай за последните 11 години, когато износът надвишава вноса в страната.

В същото време преките чуждестранни инвестиции се увеличиха с 81 на сто на годишна база до 103,8 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
Както кажеш :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
rogers
преди 13 години
Другото е по-лошо:Изнасяме си суровините, защото тук на никой не му трябват за производство!!!---------------------------------------------------------Е тва е култово - по същата логика примерно хората в япония могат да кажат - изнасяме си колите защото хората в япония не могат да си ги позволятА как ли ще звучи в някоя страна добиваща петрол - хахахахахаах. В цял свят се притесняват че растащите цени на ресурсите ще им забави растежа - тук дори апокалиптосите признават че ръста ни бил се дължал на ръста в цените на ресурсите - значи сме супер. Аман от икономически неграмотни в този сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
OPASEN
преди 13 години
И аз съм за Костов, но пропагандата срещу него видимо е успяла и го е изхвърлила зад борда, за голямо съжаление на България... А той е наистина ерудит и голям икономист, отделно виждам в последно време е израснал и като политик!!Иначе си абсолютно прав за схемата в България !!!Значи, тука шепа монополисти ни товарят с цени, трупат огромни капитали, които ИЗТИЧАТ навън под формата на BMW, AUDI и разни джипове, яхти и дори самолети (чартъри), екскурзии по екзотични места, депозират се в западни (Швейцарски) банки и т.н.Просто парите отиват у хора, на които не им трябват толкова много и ги пилеят или кътат зад граница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Имам чувството, че някои хора са се събудили днес и с изненада са установили отрасловото изкривяване на българската икономика. Добрютро, ориентация към сектори с ниска добавена стойност е налице от 90-те години, когато колабира и се самозакри машиностроенето и електрониката.Принципно износът основно на междинни продукти (защото металите са по-скоро междинни продукти, в крайна сметка не изнасяме руди; същото важи за торовете, химикалите и т.н.) не е някакъв грандиозен проблем. Има страни, чиито икономики са изцяло основани на добива и износа на суровини (метални руди, въглища и селскостопански стоки), включително богати и сравнително богати страни като Австралия, Южна Африка, Чили и донякъде Аржентина. Естествено колкото повече добавена стойност остава в икономиката, толкова по-добре, по това спор няма.За катастрофиците мога да кажа едно: износът специално на метали ще продължи да РАСТЕ още повече заради случващото се в Япония и това е безспорно ПОЛОЖИТЕЛНО за българската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
В частта от поста ти за "правилни и навременни регулации, реформи," съм съгласен:) Не вярвам сляпо на никой! Просто не виждам алтернатива. Иначе като политик най - ми допада Костов:).. Питам се защо, след като се чувстваше комфортно бизнеса ни / ако твърдението е вярно де!:) / , не инвестира в производство на продукти с по висока добавена стойност!!? Това което правиха беше да си купуват скъпи коли / хранейки немския работник/ и други луксозни стоки. Строяха си хотели дето хабер си нямат и сега как да управляват! Строяха молове / да им се чуди човек как ще си върнат инвестициите/ Защо социалистите не използваха влиянието си да насочат икономиката ни да произвежда!? Сега няма какво да се чудим че износа ни е предимно суровини и стоки изработени на ишляме! Никаква грижа за инфраструктурата на страната / а това е първостепенно условие за развитие на икономика! Не съм нито за ГЕРБ нито за СДС нито за комунистите! Аз съм за България и за това да има условия за работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
danailivanov
преди 13 години
Въпросния крупен индустриалец, беше изпратил похвално писмо(стил трудещите се приветстват ръководителите на Северна Корея) от името на всички бизнесмени и граждани на България до премиера-слънце, с похвали за неоспоримия му принос в обгрижването на поданиците си, а сега твърди че нивото на вътрешно потребление е тревожно ниско. Но това е типичен пример, за това как всеки, които се изживява като капацитет и ментор в тази държава, говори абсолютно конюнктурни приказки, които имат значение и обслужват единствено нивото на собствените си интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Isumu
преди 13 години
Преди ГЕРБ имаше по-високо вътрешно потребление, но вследствие от това имахме външнотърговски дефицит. Сега след като имаме някакъв приход на финанси от вън (освен любимите на всички инвестиции без които не можем да се оправим), макар и минимален, излиза че всичко живо почва да негодува от това, тъй като икономиката на България печели от това, а не малка група хора които прибират парите от вноса, както беше при тройната коалиция. Извод: Както обикновено ние сами си пречим на развитието и дори да дръпнем малко напред винаги ще се намери някой, които да разруши постигнатото! Пример: Япония - земетресение, цунами и радиация, но това няма да спре японците сами да излязат от дупката, без световна помощ, защото ако сам не си помогнеш, няма кой да ти помогне!!! P.S. ...или ако ти помогне ще е само за да спечели по-късно от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
вече е късно кутията на пандора е отворена...........!!!!!?????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
OPASEN
преди 13 години
Още нещо - това, че сме шепа народ, не е пречка за бизнеса, защото всичко на този свят опира до мащаб! ;-))Малко народ, нооо ... малко фирми. Все едно да кажеш, че нашия БВП е нищожен и смешен, защото на САЩ е несравнимо голям... Проблемът не е в обема, а в %%% ...А за монополите и картелите - нали виждаш, че проблемът идва сега!!Какво означава това, освен че ГЕРБ са ги възродили ;-))И както правилно отбеляза, парите на народа в момента отива към джоба на монополистите (разбира се, има и комисион за Бойко и ГЕРБ ;-) ), поради което цялата останала икономика страда и направо си загива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
OPASEN
преди 13 години
Там е работата - има световна криза и чужденците си взимат суровини, за да си произведат стоките! Ние ако произвеждаме няма да можем да направим износ, защото ония са хитри и сами си произвеждат!!От това следва, че за да си стъпим на крака като икономика трябва да се засили вътрешното потребление така, както беше преди ГЕРБ да дойде на власт - това последното за ГЕРБ го казвам нарочно, защото виждам, че сляпо вярваш в мутренския бос Бойко, който остави държавата на САМОТЕК !!! Ако имаше адекватни мерки сега щяхме да излизаме от кризата, както в нормалните държави, а не тепърва да се чудим къде е ДЪНОТО... Това очаквам от правителството - правилни и навременни регулации, реформи, ама от далавери не остава време за това... Да не говорим, че водачът е глупав и дори да иска няма как да измисли нещо добро!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още