IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвместната валутна намеса на Г-7 намали риска от повторна рецесия в Япония

След като поскъпването на йената бе овладяно, основен риск за японската икономика остава ядрената авария в АЕЦ Фукушима 1

10:34 | 19.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Съвместната валутна намеса на Г-7 намали риска от повторна рецесия в Япония

Заплахата Япония да се превърне в първата страна от групата на Г-7, която да изпадне отново в рецесия след утихването на световната финансова криза, намаля, след като Г-7 се намеси на валутните пазари вчера, за да спре поскъпването на йената.

Координираните продажби на японската валута от централните банки на Г-7 изпратиха курса на йената до 80,58 йени за долар вчера, пише Bloomberg. В сряда курсът й скочи до 76,25 йени за долар, което е най-високото ниво от Втората световна война насам.

„Рисковете за спад в японската икономика намаляха значително след намесата на Г-7”, посочва Такуи Аида, старши икономист в швейцарската банка UBS AG в Токио. „Тези координирани действия могат да помогнат за възстановяване на корпоративните нагласи, което е ключов фактор за съживяването на растежа, заедно с публичните разходи.”

Намалената възможност за поскъпване на йената ще ограничи вредата върху приходите на японските износители, след като компании като Toyota Motor и Sony възстановят дейността си напълно. Основен риск за японската икономика сега остава ядрената авария в АЕЦ Фукушима 1 и възстановяването на нормалното електрозахранване в страната.

Инженери продължават да работят над възстановяването на увредената охладителна система в реакторите на авариралата централа и да предотвратят изтичането на радиация седмица след земетресението на 11 март.

Водещият борсов индекс в Токио Nikkei 225 понесе тежки загуби през миналата седмица, след като се понижи с 12% от земетресението на 11 март до края на вчерашната сесия.

За да подпомогне възстановяването на бизнеса след бедствието, правителството на премиера Наото Кан реши да отпусне заеми до 10 трлн. йени (127 млрд. долара) на компаниите, стана ясно от публикация в японския вестник Nikkei днес.

Икономиката на Япония, която е трета по големина в света, може да нарасне с около 1% през тази година, докато страната се възстановява от земетресението, смятат анализатори на UBS и Nomura Holdings.

Японската икономика показа признаци на съживяване в началото на 2011, след като брутният вътрешен продукт на страната се сви с 1,3% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още