IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остри понижения на щатските борси

Индексите се понижават с около 2%, след като S&P даде отрицателна перспектива на щатския държавен дълг

18:17 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Остри понижения на щатските борси

Първата за седмицата борсова сесия в САЩ започна със силни понижения на индексите, след като рейтинговата агенция Standard & Poor's оцени като негативни изгледите пред кредитния рейтинг на най-голямата икономика в света.

Индексът на 30 от най-големите и често търгувани щатски акции Dow Jones Industrial Average се понижава с 2% до 12 097 пункта час и половина след началото на сесията.

Широкият S&P 500 губи 1,8% до 1 295,34 пункта, докато на борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite потъва с 2,1% до 2 798 пункта.

S&P запази топ инвестиционния рейтинг от „ААА” за държавните ценни книжа на САЩ, но от рейтинговата агенция изказаха опасения за раздуващия се дефицит на САЩ и недостатъчните мерки за овладяването му.

„Повече от две години след началото на сегашната криза американското правителство все още не се е споразумяло за това как да спре сегашното фискално влошаване или да се справи с дългосрочния фискален натиск”, посочва кредитният анализатор от Standard & Poor's Никола Суон, цитиран от CNNMoney.

Освен това отчетният сезон набира скорост през тази седмица, когато излизат финансовите на резултати на повече от 110 компании от индекса S&P 500.

Те ще бъдат в центъра на внимание на инвеститорите, защото илюстрират добре състоянието на частния сектор в САЩ.

По-рано днес публикации, че Гърция е отправила молба към Международния валутен фонд и Европейския съюз да преструктурира дълговете си понижиха силно курса на еврото, заедно с резултатите от парламентарните избори във Финландия, чиито развой може да попречи на одобрението за спасителния заем за Португалия.

Решението на Китайската централна банка да увеличи задължителните банкови резерви също засили негативизма на финансовите пазари.

Миналата седмица донесе понижения на щатските акции, а тази седмица ще бъде съкратена, защото борсите ще са затворени в петък за честването на Разпети петък.

Акциите на третата по големина банка в САЩ Citigroup поевтиняват с 0,1%, след като обяви по-голяма от очакваното печалба за първото тримесечие. Загубите на банката от проблемни кредити намаляват за седмо поредно тримесечие.

Единствените икономически данни за САЩ от днес показаха, че индексът на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB) се е понижил неочаквано до 16 пункта през април от 17 пункта през май, което означава, че оценките на строителните предприемачи за бизнес средата остават песимистични.

Цената на златото с доставка през юни се покачва с 0,3% до рекордните 1490,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още