IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама инициира проверка за нередности при формиране на цените на бензина в САЩ

Искаме да се уверим, че никой не извлича краткосрочна изгода за сметка на американските потребители, е посочил президентът

14:32 | 23.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Обама инициира проверка за нередности при формиране на цените на бензина в САЩ

Администрацията на президента Обама ще разследва дали растящите цени на петрола и бензина са били повишени чрез незаконни манипулации, пише Bloomberg.

Представители на правосъдното министерство, други федерални агенции и главните прокурори на отделните щати ще следят за измами и тайни спораземения при продажбите, както на дребно, така и на едро, са заявили от министерството. Групата ще изследва също така ролята на трейдърите и спекулантите на пазара на петролни фючърси.

„Главният прокурор на САЩ сформира екип, чиято задача е да изкорени всякакви случаи на измама и манипулация на петролния пазар, която би могла да засегне цените на бензина”, е казал американският президент Барак Обама.

”Искаме да се уверим, че никой не извлича краткосрочна изгода за сметка на американските потребители”, е посочил той.

С наближаването на кампанията за президентските избори през 2012 Обама е изправен пред усилващ се политичеси натиск относно цените на горивата. Предишните администрации на Белия дом проведоха подобни проверки след поскъпвания на петрола.

През изминалата седмица бензинът в САЩ достигна 33-месечен връх, а цената на петрола се е повишила с 23% от началото на годината, след като вълненията в Близкия Изток ограничиха предлгането, а глобалното икономическо възстановяване увеличи търсенето.

Средната цена за галон стандартен бензин в САЩ към 20 април е била 3,84 долара (1,01 доларa за литър) – най-високата от септември 2008, показват данни на Американската асоциация на автомобилистите.

Според Адам Сиемински, главен икономист Енергетика в Deutsche Bank, действията на Обама изглеждат политически. „Съмнявам се, че ще открият нещо нередно”, смята той.

Рейтингът на Обама, който започна да се вдига след постигнатото през декември споразумение с републиканците в Конгреса за намаляване на данъците, взе да спада в края на януари, след като размириците в Близкия Изток повишиха цените на петрола.

Одобрението за работата на американския президент се е понижило до 47% от 54% през януари, като 44% от сънародниците му смятат, че икономиката се влошава – най-лошият резултат за последните две години.

Днес Барак Обама е посветил седмичното си радио и интернет обръщение на възгледите си за енергийните трудности на страната, предаде БТА.

Той е заявил, че чистата енергия би била в крайна сметка изход за американците, които отдавна са пристрастени към бензиновите си автомобили.

Истината е, че няма чудодейно решение на този проблем, което да може веднага да свали цените на бензина, е изтъкнал Обама.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още