IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer все по-отчетливо попада под натиска на генеричните продукти

Печалбата на компанията за първото тримесечие расте, но при продажбите картината е обезпокояваща

16:01 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Pfizer все по-отчетливо попада под натиска на генеричните продукти

Американският производител на лекарства Pfizer обяви по-висока от очакванията печалба. Приходите на компанията обаче се оказаха под предварителните прогнози на анализаторите, предава Ройтерс.

През първото тримесечие на годината печалбата на Pfizer е 2,22 млрд. долара, или 28 цента на акция. За същия период на миналата година положителният резултат бе в размер на 2,03 млрд. долара, или 25 цента на акция.

Продажбите в основното звено на компанията – това за производство на лекарствени средства, изписвани по лекарско предписание, спадат с 2 на сто до 14,2 млрд. долара. При най-продавания продукт на компанията – лекарството срещу висок холестерол Lipitor, спадът в продажбите е цели 13 на сто до 2,39 млрд. долара.

Като причина за този спад се посочва силната конкуренция от страна на генеричните продукти*.

Общите приходи на компанията за периода възлизат на 16,5 млрд. долара, което е близо до постигнатото за същия период на миналата година.

Без отчитането на някои еднократни ефекти, като придобиването на Wyeth например, печалбата за първото тримесечие е в размер на 60 цента на акция, показва отчетът.

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за печалба с приспадане на еднократните ефекти от 59 цента на акция и приходи за 16,63 млрд. долара.

Преди старта на днешната сесия цената на акциите на Pfizer се повишава с 0,25 на сто до 21,02 долара за брой.

* Генеричните лекарства са еквиваленти на оригиналните фармацевтични продукти. Те могат да навлязат на пазара само след изтичане на патента на оригиналните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още