IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors утрои печалбата си през първото тримесечие

Американският производител на автомобили очаква печалбата през тази година да се повиши значително заради по-благоприятните цени и по-ниските фиксирани разходи

16:58 | 05.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Печалбата на General Motors за първото тримесечие се е утроила на годишна база, надхвърляйки прогнозите, движена от възстановяването в САЩ и силните продажби в Азия, предава Ройтерс.

Нетната печалба на компанията за първото тримесечие е нараснала до 3,2 млрд. долара спрямо само 900 млн. за същия период на миналата година. Приходите на GM се повишават с 15% до 36,2 млрд. долара при очаквания за 35,6 млрд.

Като се изключат извънредните приходи, каквито са продажбите на дяловете на General Motors в Ally Financial и в производителя на части Delphi, печалбата за периода е 1,72 млрд. долара при прогнози за 1,65 млрд. на анализаторите, интервюирани от Thomson Reuters.

Американският производител на автомобили е обявил, че очаква печалбата през тази година, без извънредните елементи, да се повиши значително, подпомогната от по-благоприятните цени и по-ниските фиксирани разходи в Северна Америка.

Според главния финансов директор на компанията Дан Амън General Motors е в състояние да се възползва от по-високите цени на бензина заради диверсифицирания си портфейл спрямо три години назад, когато за последно горивото достигна 4 долара за галон.

„Април бе много силен за нас с пазарен дял от 19,8%, като отстъпките при покупка са най-ниските от реорганизацията на компанията“, е казал Амън.

GM бе критикувана от анализаторите на Wall Street за големите си отстъпки през януари и февруари, които са намалили печалбата на продадено превозно средство. Отстъпките бяха намалени през март и април, но все още са по-големи от тези на градския конкурент Ford.

GM, която получи държавна помощ от 50 млрд. долара, направи изненадващо възстановяване от банкрута и е на път да си върне от Toyota позицията на най-големия производител на автомобили в света.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още