IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-куриозните грешки на фондовата ни борса?

През 2008 г. брокер въведе поръчка "продава" за над хиляда акции по 1 лв., вместо обратното, и загуби 170 000 лв. за секунда

09:33 | 28.05.11 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Sxc.hu</em></p>

Снимка: Sxc.hu

Кои са най-куриозните грешки на Българска фондова борса - София в последните повече от десет години и можем ли да се поучим от тях?

Грешката за 170 000 лв. с акции на Холдинг Пътища

На 30 януари 2008 г. брокер въвежда оферта продава за акции на Холдинг Пътища АД, като на мястото на цената въвежда броя акции, а на мястото на броя акции въвежда цената. Тоест вместо поръчка "продава" на 1 акция при цена от 1 200 лв., той въвежда поръчка "продава" за 1 200 акции при цена от 1 лв.

Веднага всички оферти "купува" са удовлетворени и стават 754 сделки при средна цена от 1 011 лв. Час по късно брокерът си ги купува обратно (тъй като не може да продава нещо, което не притежава) на средна цена от 1 236 лв., губейки 170 хил. лв.

Мнозина са обърквали цената с количеството, но малцина са го правили в такива мащаби на Българската фондова борса. Иронията е, че шест месеца по-късно БФБ-София въвежда по-модерната търговска платформа Xetra, която трябваше да даде над 2 минути време за размисъл и реакция на продавача, а не да изпълни сделките веднага.

Грешката акции вместо облигации при Холдинг Варна

Дружеството има акции и облигации, като на 28 декември 2009 г. акциите струват 10 пъти по-евтино. На този ден брокер на ИП Кепитъл инвест АД въвежда поръчката си "купува" вместо за облигации, за акции. Платформата Xetra му дава близо 10 минути време за реакция, както и получава сигнал по телефона, но докато реагира сделките са факт и грешката за 3 млн. лв. носи 984% поскъпване на акциите на Холдинг Варна АД.

Десетки спекуланти продават на добрите цени, но впоследствие всички сделки са отменени.

6% по-висока цена за акции на Булгартабак само поради непознаване на правилата

На 3 юни 2003 г. приватизацията на 9,3% от Булгартабак холдинг АД навлиза в заключителната си фаза. Брокер на голяма банка обаче въвежда една поръчка за почти цялото количество и аукционът се блокира при цена от 80,18 лв. за акция, платими в компенсаторни инструменти.

На другия ден брокерът разделя поръчката си на няколко части с различни цени и взема акциите, но при цена от 85,10 лв. за акция в компенсаторки или с 6,1% по-скъпо.

Непознаването или несъобразяването с правилата на аукциона довеждат до грешката.

Грешният SOFIX

SOFIX е с грешен състав 6 месеца, след като Централен депозитар подава грешни стойности за фрий-флоут на Софарма към БФБ-София, а БФБ-София не проверява данните. Така, вместо Холдинг Пътища, в индекса за шест месеца попада Зърнени храни България.

Грешката бе разкрита от журналистическо разследване на Investor.bg и стана повод БФБ да се извини на читателите, а Комисията за финансов надзор да направи проверка в Централен депозитар.

Подаръкът при Медика от 23 пъти по-високи цени

Щастливци продадоха акции на Медика 23 пъти по-скъпо. Въпреки че става дума само за 32 акции, случаят е куриозен. След дивидент в безплатни акции (30-кратно увеличение на капитала), инвеститори се възползват от забравена оферта купува през май 2008 г. и я удовлетворяват.

През юни 2008 г. случаят се повтаря с акции на Емка АД, където печалбата е само 43%.

След тези два случая БФБ-София взема мерки и започва да трие всички оферти в търговската система ("продава" и "купува") след всеки дивидент, без значение дали е в пари или в акции.

Грешното съобщение за дивидент на БТК

През май 2008 г. БТК обяви, че дивидентът й ще е не 361,5 млн. лв., а само 184,8 млн. лв.
Това принуди БФБ-София да спре търговията с акциите й, докато всички инвеститори се запознаят с тази съществена разлика.

Грешки при аукционите за неизползвани права.

През 2007 г. поради грешка при определянето на броя права за продажба бе осъществен втори аукцион за права на Хюндай Пропъртис.

През 2011 г. на аукциона за продажба на права на Еврохолд България пък бяха продадени с 6 200 права в повече от наличните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
g5kov
преди 12 години
Грешки стават, но не си спомням наказани и уволнени чиновници за грешката с изчисление на индекса. И КФН, и БФБ и Централен Депозитар имат вменени и контролни функции, които ... защо да се напрягат, нали заплатите си ги получават накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 12 години
битака е тва бфб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
cherneva
преди 12 години
ох... да се смееш ли да плачеш ли... пародия на борса си е БФБ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още