IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либерализацията на енергийния пазар може да реши въпроса със скъпите ВЕИ

Това становище обедини лекторите в проведения Клуб Investor.bg на тема ВЕИ, но всеки от тях изрази и собственото си мнение за бъдещето на сектора у нас

12:33 | 09.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Либерализацията на енергийния пазар може да реши въпроса със скъпите ВЕИ

Либерализацията на енергийния пазар може да реши в голяма степен въпроса със скъпата електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – най-вече от вятър и слънце, която сега е с най-високи изкупни цени. Тази теза обедини лекторите в състоялия се на 2 юни в х-л „Хилтън“ Клуб Investor.bg на тема „Развитието на ВЕИ – инвестиции, възможности, поглед от различни страни“.

Старши икономистът от Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов същевременно отбеляза, че както огромното мнозинство от хората в България нямат възможност да си купят скъпи къщи и автомобили, така и страната ни не може да си позволи да развива производството на електроенергия от вятър и слънце в степен, както богатите държави от ЕС. Според Ангелов „зелената“ електроенергия трябва да спечели  мястото си на пазара чрез (евентуални) предпочитания на потребителите (граждани и бизнес), а не да се насърчава по непазарен начин чрез преференциални цени.

Бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев даде пример, че изградените от неговата фирма „Био Пауър“ две когенерационни централи, работещи с биомаса и биогаз, досега не са ползвали преференциални изкупни цени на енергията и въпреки това сравнително бързо са се изплатили.

Председателите на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов и на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков изразиха становище, че при намаляване на регулациите от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и постепенното поевтиняване на соларните панели и вятърните турбини, цените на електроенергията от тези източници след години почти ще се изравнят с тези на тока от конвенционалните централи.      

Какво казаха лекторите при оживения дебат може да видите и чуете по-подробно по-долу.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на Дженеръс Ауто и Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още