IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз предлага близо 7% покачване на цената на газа

Преди месец държавната компания прогнозира поскъпване със 7,12%

14:38 | 10.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз предлага близо 7% покачване на цената на газа

“Булгаргаз” ЕАД внесе заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) продажната цена на природния газ през третото тримесечие на годината да бъде 568,92 лв./1000 куб. м без ДДС, съобщиха от компанията.

Увеличението е с 6,91% (36,78 лв./1000 куб. м) спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за второто тримесечие на годината. От дружеството припомнят, че в сравнение с предложената (но не утвърдена от ДКЕВР) цена за второто тримесечие на 2011 г., увеличението е с 4,76%.

Настоящото предложение е направено, като се отчитат факторите, формиращи цените на газа, т.е. основно цените на петрола (с отстояние от 6-9 месеца), курса на долара и др., посочват от Булгаргаз.

Отттам допълват, че увеличението в сравнение с действащата цена е в резултат на поскъпването на алтернативните на природния газ горива на международните пазари през последните месеци.

Прогнозата на Булгаргаз за цената на газа от 1 юли, направена преди месец, беше за увеличение със 7,12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още