IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ надхвърли предварителните прогнози

През май основният индекс на потребителските цени е отчел най-голямото си увеличение от юли 2008 година насам

17:16 | 15.06.11 г. 2
Инфлацията в САЩ надхвърли предварителните прогнози

Инфлацията в САЩ през май нарасна с най-бързото си темпо от почти 3 години. В същото време обаче бизнес доверието и производството в един от основните производствени региони в страната – Ню Йорк, са се влошили, съобщава Ройтерс.

От американското министерство на труда обявиха, че основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните стоки и енергоресурсите, е нараснал с 0,3% на месечна база, което е най-високото ниво от юли 2008 година насам. През април увеличението бе с 0,2%.

Основният индекс на инфлацията е нараснал заради внезапното повишение на цените на автомобилите и дрехите. Икономистите очакваха ръст от 0,2% на показателя, който се следи отблизо от американския Федерален резерв.

На годишна база индексът е напреднал с 1,5% през май в сравнение с 1,3% през април.

Общата инфлация регистрира ръст от 0,2%, което е забавяне спрямо нивото от 0,4% за април, след като през май се наблюдаваше спад в цените на горивата. Очакванията обаче бяха за увеличение от 0,1%.

Цените на бензина са се понижили с 0,2% през миналия месец след ръст от 3,3% през април.

За 12-те месеца до май потребителските цени са нараснали с 3,6% - най-резкият скок от октомври 2008 г. и доста над прогнозите от 3,4%.

Освен това индексът, изчисляван от клона на Фед в Ню Йорк Empire State за общите условия за бизнес пада до -7,79 пункта от 11,88 пункта, изненадвайки икономистите, които очакваха покачване до 12,50 пункта.

„Допускам, че хората ще погледнат на това като поредната причина за затъване на възстановяването, подхранвайки допълнително теорията за двойния спад“, каза Пол Редик, вицепрезидент на  KDV Wealth Management.

„Други данни обаче показват, че потребителят е на линия, навеждайки на мисълта, че производството евентуално ще се възроди. Тези данни обаче внушават, че процесът ще продължи повече“, добави той.

Цените на хранителните стоки са се повишили с 0,4%, като показателят през предходния месец бе идентичен.

Основният индекс, който се наблюдава отблизо от централната банка на САЩ, бе тласнат нагоре от растящите цени на жилищата, новите автомобили, камионите втора употреба и медицинското обслужване.

Цените на жилищата, които са с тежест от около 40% в основния индекс, са нараснали с 0,2% спрямо 0,1% през април.

Цените на новите автомобили са се повишили с 1,1%, което е най-голямото увеличение от октомври 2009 г., вероятно заради липсата на резервни части, чиито доставки бяха нарушени от прекъсването на производството в Япония, причинено от заметресението и вълните цунами през март.

През април ръстът на цените при тях бе 0,7%. Цените на облеклото са напреднали с 1,2%, което е най-високия показател от февруари 2009 г., след като през април ръстът бе едва 0,2%.

За 12-те месеца до май основният инфлационен индекс се е повишил с 1,5%, най-високият ръст от януари 2010 г., след като през април бе отчетен ръст от 1,3% на годишна база.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
А решението е просто - всеки да търгува до лимита на своя таван, определен от кеш или банков заем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Мики Маус парите, напечатани от Фед-а за да спасят от фалит реално фалиралите щатски банки, които превърнаха на прах спестяванията на своите клиенти, вече бутат нагоре цените...Естествено, не може да има контролиран емитер на пари - Фед-ът, и не неконтролиран и напълно безотговорен, като пазарите правещи пари от въздуха. така бе и у нас едно време с компенсаторките - вместо БНБ пари правеха областните управители, а после тези Мики Маус пари се превръщаха в реални пари по сметките на реститутите и напъваха нагоре цените по пазара....Така е и в САЩ: някой си направил от операции на борсата милиард и сега Фед-ът печата книжни пари за да може този юнак да си получи в кеш онова ,което е измислено някак си...Естествено че в този поток от пари се формира инфлацията...спомнете си 70-те години на миналия век когато инфлацията след войната във Виетнам се съчета със стагнация и роди стагфлацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още