IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци на скрап ще протестират срещу Закона за управление на отпадъците

Промените няма да спрат кражбите на метали, твърдят представителите на бизнеса

17:31 | 21.06.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Търговци на скрап ще протестират срещу Закона за управление на отпадъците

Над 5000 собственици на фирми, служители и организации за рециклиране на отпадъци ще протестират утре на площад „Народно събрание” в София. Протестът е срещу промените в Закона за управление на отпадъците, съобщиха организаторите - Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

Според търговците новият закон няма да спре кражбите на метали, каквато бе целта на промените, проблемът бил, че законите не се прилагат.

Търговците заявяват, че промените в закона са „претекст да се овладее цял стопански отрасъл“. Организаторите на протеста заявяват още, че ще бъдат затворени над 1100 фирми, на пазара ще се разположат само 5-6 представители на този бизнес, а без работа ще останат близо 14 000 души, пряко заети с рециклирането на отпадъци.

През март с промените в закона бе решено дейностите с отпадъци от черни и цветни метали да се извършват само на площадки на територии, определени с общи устройствени планове за производствени дейности. В закона бе записано още, че физически лица няма да могат да търгуват с рискови отпадъци - елементи на ж.п. състави, кабели и улични шахти.

От тогава представители на бизнеса периодично излизат с възражения срещу промените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Много кражби минават през тия пунктове. Бай *** да нарани 10 чаавета не би пожалил за 5 лева зулум за 500 !! А и шахтите могат да отнемат човешки живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ironhorse
преди 12 години
В проекта на нов ЗУО се предвижда неотменима банкова гаранция от 100 000 лв. за първа площадка и по 50 000 лв, за всяка следваща, на които ще се събират черни и цветни метали.Видеонаблюдение, отделни купчини за предадени метали от физически и юридически лица. Плащане само по банка за юр. лица, физическите лица предават БЕЗВЪЗМЕЗДНО.Е това много ще ядоса крадливата ***.Не само това въвежда проекта за нов ЗУО.Премахва се административният произвол от страна на РИОСВ с възможност за тълкуване на закона. Въвежда се правилото за мълчаливо съгласие, и трето страшно много се улесняват нещата за масовият бизнес.Ето за това и РИОСВ са бесни и искат подкупи като за последно и се оправдават че парите отивали "нагоре".Според мен играят соло и много ми се иска да хванат някой инспектор или директор с подкуп. Те са направо безогледни в наглостта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Предвид, че същите тези пунктове откак се помня приемат всичко, което им се занесе без проблеми, някак си ми е трудно да им повярвам, че точно сега са започнали да милеят за закона и правилата. Още по трудно ми е да ги съжалявам, че щели да затворят. Да останат 5-6 пункта, но да спрат с приемането на всичко що им се донесе. Хем 5-6 пункта ще се контролират по-лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още