IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийка се насочва към титлата най-богат човек в света

Минният магнат Джина Райнхарт има пълния потенциал да измести от класацията Карлос Слим и Бил Гейтс, пише Forbes

10:36 | 30.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийка се насочва към титлата най-богат човек в света

Името на Джина Райнхарт далеч не е сред онези имена, които са познати на широката общественост. От американската банка Citigroup обаче прогнозират, че съвсем скоро това ще се промени. Очакванията на анализаторите на институцията са, че Райнхарт ще се превърне в най-богатия човек на света, измествайки фигури като Карлос Слим, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, пише Forbes.

Джина Райнхарт е минен магнат и най-богатият човек в Австралия. Състоянието й възлиза на 9 млрд. долара. Само за последната година богатството й е нараснало четворно заради поскъпването на желязната руда и увеличения износ за Китай.

Според австралийския журналист на Forbes Asia Тим Трийдголд богатството на Райнхарт може да се изстреля до 100 млрд. долара.

Той базира това твърдение на анализите на Citigroup Global Markets за проектите в добивния сектор. В тях се обръща внимание на компанията на Райнхарт Hancock Prospecting, която се нарежда на пето място в сектора в глобален план.

В материала на Трийдголд се казва, че ако Райнхарт се разглежда като самостоятелна публична компания, листната за търговия на австралийската борса, то стойността й би стигнала 100 млрд. долара. Това би се получило при използване на съотношението цена/печалба на акция от 11, каквото е то за един от основните играчи в минния сектор – Rio Tinto.

Към момента компанията на Райнхарт, която тя е наследила от баща си, има три потенциални проекта, които могат да донесат значителни печалби. При положение, че цените на суровините останат високи, то може да се очаква печалба от около 10 млрд. долара годишно, твърди авторът, позовавайки се на данните на Citigroup.

В настоящата ситуация най-силният проект на Райнхарт в добивния сектор е Hope Downs, на който анализаторите поставят оценка 30 млрд. долара. Дори това поставя австралийката сред най-богатите хора в света. Дори и ако останалите изчисления и предположения се окажат пресилени, то Райнхарт заслужава внимание.

Забележителното при Райнхарт е това, че за разлика от най-богатата жена в света в момента – Кристи Уолтън, богатството не е дошло даром като наследство. Да, тя е наследила мините от баща си, но в окаяно състояние. След това е посветила две десетилетия за надграждане и развитие, които сега й се отплащат, завършва Трийдголд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още