IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите за неправомерно предоставяните детски надбавки се опрощават

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи и увеличение за вдовишките пенсии

14:50 | 13.07.11 г.
Лихвите за неправомерно предоставяните детски надбавки се опрощават

Парламентът реши да опрости лихвите на майки, които са получавали детски надбавки, въпреки че децата им са посещавали детска градина. Това стана с приетите на първо четене промени в Кодекса за социалното осигуряване, съобщи БТА.

В шестмесечен срок от влизането в сила на измененията родителите трябва да погасят главниците по установените задължения във връзка с неоснователно получени суми за осигурителни плащания, гласят промените. Предвижда се възможност хората, които вече са възстановили задълженията си, в срок до една година да поискат да им бъдат върнати и внесените лихви.

В доклада на социалната комисия по законопроекта се посочва, че Националният осигурителен институт следва да възстанови лихви в размер на 636 хил. лв., а близо 1,656 млн лв. трябва да бъдат опростени. Промените се подкрепят от комисията, но между първо и второ четене на кодекса ще да бъдат прецизирани.

От 1 септември тази година добавката за вдовишките пенсии ще се увеличи от 20 на сто на 26, 5 на сто, прие още парламентът. Одобрено беше и минималната работна заплата да стане от 240 на 270 лв.

Измененията в кодекса предвиждат да бъдат възстановени и индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове на работещите първа и втора категория труд жени, родени през периода 1955 - 59 г., и на мъже, родени между 1952 и 1959 г.

Заложено е до 2015 г. НОИ да прехвърли на професионалните пенсионни фондове всички средства, постъпили по реда на отменената от Конституционния съд разпоредба в кодекса и внесените осигурителни вноски във фонд "Пенсии".

През 2013 г. вдовишките надбавки ще бъдат 30% от пенсията на починалия съпруг, през 2014 г. - 35%, а през 2015 г . ще стигнат до 40%, каза в кулоарите социалният министър Тотю Младенов.

Увеличение на надбавките от септември ще получат 700 хил. души, отбеляза Младенов и допълни, че 500 хил. от тях получават минимални пенсии до 250 лв. и по този начин допълнителните пари щели да им помогнат в кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още