IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия гласува бюджетни съкращения за 70 млрд. евро

Пакетът от мерки вече мина в Сената, очаква се днес да бъде приет от Долната камара на парламента

10:36 | 15.07.11 г. 3
<p>
	Финансовият министър на Италия Джулио Тремонти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Италия Джулио Тремонти. Снимка: Ройтерс

Долната камара на италианския парламент ще гласува днес бюджетни съкращения на стойност 70 млрд. евро в опит да убеди инвеститорите, че няма да изпадне в дългова криза, пише АП.

Пакетът от мерки трябва да балансира бюджета до 2014 г. Предвидени са и 16 мерки за стимулиране на икономиката, сред които реклама на туризма в страната, реформа на военните сили и съдебната система, както и подкрепа за младите предприемачи.

Правителството на Силвио Берлускони бързо задвижи обсъждането на мерките заради резките спадове на пазарите и опасенията за финансовата стабилност на Италия. Вчера съкращенията на разходите бяха приети от Сената.

Финансовият министър на Италия Джулио Тремонти обаче предупреди, че тези мерки не са достатъчни. Според него Европа се нуждае от по-силен регионален план за действие, за да се справи веднъж завинаги с дълговата криза в периферията на еврозоната.

Италианската икономика е в пъти по-голяма от гръцката и португалската. Атина и Лисабон вече получиха спасително финансиране, но помощта за Рим би струвала на европейската общност твърде скъпо.

Италия също плаща висока цена за безпокойството на инвеститорите. На вчерашния аукцион страната успя да пласира дълг, но доходността по книжата почти достигна 5 процента.

Държавният дълг на Италия е сред най-високите в еврозоната – 120% от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
Не кеш, а на ръка. Всъщност може и на чекове. Не знам обаче дали банковия софтуер позволява отпускането на заеми в такива инструменти. Майтап де... (неуместен).Сега сериозно: Предлагам да се намалят съпътстващите данъци (като осигуровките, застраховки и пр.), а се облага крайния резултат (печалбата). А ако имат проблеми с криенето на печалбите, да затворят офшорните зони. Щото сега, за да може една шепа смукатели да дебелеят (през черни сметки в офшорни зони), се облага това, до което държавата най-лесно може да се докопа. Демек, облагат се най-слабите. И после що нямало кой да купува, кой да работи и кой да предприемачества. Ми е зат'ва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
FINTA
преди 12 години
E ти кво предлагаш, да им се дадат пари "кеш" ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
"...както и подкрепа за младите предприемачи"Мдаааам... тегава е работата с предприемачите. Трябва да изкарат лихви за банките, ренти за рентиерите, данъци за държавата, вноски за пенсионните фондове, здравни осигуровки, социални осигуровки, заплати за работниците и евентуално и печалба за себе си. Като ако не успеят губят имуществото, което са заложили. Ами не е никак е чудно, че няма много желаещи за подобни подвизи и се налага да се мисли за "подкрепа". Е, малко, но пък от сърце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още