IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска агенция смъкна рейтинга на САЩ

Сделката за дълга не променя цялостната тенденция задълженията да растат по-бързо от приходите, посочват от агенцията

09:46 | 03.08.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Китайска агенция смъкна рейтинга на САЩ

Китайската рейтингова агенция Dadong Global Credit Rating обяви решение за понижаване на рейтинга на американския държавен дълг. Новата оценка е с едно ниво по-ниска от досега, като редукцията е от А+ до А. Освен това на държавните ценни книжа на САЩ е поставена негативна перспектива, пише CNBC.

Решението на агенцията идва въпреки постигнатото споразумение за увеличаване на тавана на дълга и на фона на изявления на Fitch и Moody's, че заради него топ рейтингът на САЩ ще остане без промяна.

В мотивите за решението си от Dagong обясняват, че сделката за тавана на дълга няма да доведе до промяна на генералната тенденция дълговете на САЩ да растат по-бързо от ръста на брутния вътрешен продукт и данъчните приходи.

Изчисленията на агенцията показват, че САЩ трябва да предприемат мерки за съкращаване на дълговете си с поне 4 трлн. долара през следващите пет години, за да могат да поддържат настоящата си задлъжнялост.

На този етап не се очаква решението на Dagong да предизвика някакви ефекти на облигационния пазар с оглед факта, че повечето инвеститори разчитат на оценките на рейтинговите агенции Moody's, Fitch и Standard&Poor's.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Да и аз смятам, че ще "овладеят" дълговете си с обезценка в дългосрочен план.Все пак да не забравяме, че голяма част от тяхните дългове са към ФЕД. на 5 трлн. Така, че е малко странна цялата ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Не бих казал.САЩ ще смъкнат курса на долара в дългосрочен план за до повишат конкурентността си. Проблема им е, че Китай е с държавно регулиран курс, което означава, че колкото и да поевтинява долара юана ще го следва. То затова е големи вой да направят юана конвертируем - за да повишат курса му и да орежат вноса от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
neduded
преди 12 години
Рейтинга е ААА само според трите големи рейтингови агенции поради предимно (предполагам) политически, а не икономически/обективни причини. Не мисля че някой, който разбира за какво става дума вярва в безрисковостта на американския дълг (и да печатането на долари е дефакто фалит, защото води до обезценка на текущите доларови активи т.е. висок риск за кредиторите). Междувпрочем, Dagong не са единствените, които дават рисков рейтинг на американските облигации. Weiss Research дават С- на американския дълг (еквивалентно на BBB/BBB- при S&P). България е с С+ (еквивалентно на A+/A при S&P)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
2,5 бюджетни съкращения са договорени за 10 г. , но при таван от 16тр. Ако през следващата година бъде поискан таван 18тр. ще има отново конфликт и нови съкращения от 2тр. Ако няма адекватни съкращения отива кредитния рейтинг.Това показва че Америка е в капан ,който ще щракне не след 10 или след 5г., а малко преди това когато ще се оформи ускорена негативна вътрешна спирала от падащ БВП , дефицити , нови дългове..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sniper
преди 12 години
Бюджетния дефицит на САЩ в момента е към 1,4 трлн длр. Умножен по 10 г става 14 трлн през 2021. В момента са договорени само 2,5 трлн бюджетни съкращения за този период, следователно дълга през 2021 г ще бъде около 26 трлн или като процентно отношение спрямо БВП много по-голям от Гръцкия. При това положение недоумявам как кредитния рейтинг на САЩ все още е ААА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още