IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчикът на игри Zynga е бил оценен през март на над 11 млрд. долара

Между 2008 и 2010 г. приходите на концерна от продажби са се увеличили от 19,4 млн. на 597,5 млн. долара

13:45 | 12.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Zynga</em></p>

Снимка: Zynga

Разработчикът на игри за социалните мрежи Zynga (която стои зад популярните игри FarmVille, CityVille, Mafia Wars и др.), е била оценена на над 11 млрд. долара през март. Това става ясно от коригираната версия на документите, които компанията подаде за първично публично предлагане (IPO).

„През март 2011 г. получихме външен оценъчен анализ, който взима предвид последните ни борсови сделки“, се казва в документа. „Тези транзакции придават стойност на компанията в размер на 11,15 млрд. долара, базирайки се на още непродадени акции“. Zynga добавя, че през юли е получила револвиращ кредит от няколко компании, сред които и Morgan Stanley.

Към оборота си от първото тримесечие компанията добави още 7,5 млн. долара защото средното време на платените игри в момента се изчислява по нов начин. По-малко от 5% от потребителите на Zynga плащат за услугите й, но броят на клиентите се увеличава, а това е важно, за да бъдат игрите атрактивни, пише още компанията в писмото до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ (SEC). 

От първоначалното си заявление за листване на борсата в началото на юли Zynga назначи 300 служители и сега има общо 2 543 служители.

Zynga има почти 232 млн. активни клиенти във Facebook и е разработила и притежава три от четирите най-популярни игри на сайта - Cityville, Farmville и Mafia Wars.

Междувременно почти всички приходи на компанията идват именно от играчи във Facebook. Между 2008 и 2010 г. приходите на концерна от продажби са се увеличили от 19,4 млн. на  597,5 млн. долара. Загубата в размер на 22,1 млн. долара през 2008 г. се превърна в печалба от 90,6 млн. долара през 2010 г.

Популярността на Zynga се дължи преди всичко на Farmville, при която цел на играчите е да поддържат собствена ферма онлайн. Играенето не струва нищо, но има и възможност за закупуване на екстри срещу дребни суми. Според изследователска компания от Сан Франциско миналата година глобалният пазар за такива дигитални "стоки" е бил около 9,28 млрд. долара, но към 2014 г. може да достигне 20,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още