IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната работна заплата от днес е 270 лв.

До месец се очакват законови промени, които да намалят държавните такси, обвързани с минималната заплата

09:36 | 01.09.11 г. 4
Минималната работна заплата от днес е 270 лв.

От днес минималната работна заплата се повишава от 240 на 270 лева. Увеличават се и т. нар. вдовишки добавки до 26,5% от пенсията на починалия съпруг(а).

Необходимите законови промени за увеличенията бяха приети от Народното събрание преди лятната ваканция на депутатите.

Очаква се до края на октомври т. г. да бъдат подготвени изменения в текстовете на няколко закона, с които да се намали броят на обвързаните с минималната работна заплата такси.

Полемиката за увеличаването на минималното възнаграждение в страната се поведе още от края на миналата година. Стигна се и до спор между министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и финансовия министър Симеон Дянков. Първият настояваше за увеличението на минималната заплата от 1 юли т. г., а вторият беше категоричен, че бюджетът не разполага с достатъчно средства за това.

В крайна сметка властта се отказа от плановете си за замразяването на доходите до края на 2011 г. с мотива, че се е увеличила производителността на труда. При 270 лв. заплата, след като бъдат начислени удръжките за данъци, здравни и социални осигуровки, работещите вече ще получават 211 лева, каквато е официалната линия на бедността, приета от Министерския съвет. Известно е, че нейните стойности стоят непроменени на това ниво от 2010 г. Досега хората с минимални заплати получаваха чисто 188 лв.

Работодатели и синдикати за минималната заплата

От работодателските организации само Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепи едноличното решение на правителството да увеличи минималната работна заплата, след като социалните партньори така и не стигнаха до окончателно споразумение на проведените няколко заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Останалите национално представени работодателски организации настояваха увеличението на минималното възнаграждение да стане съобразно възможностите на бюджета от началото на 2012 г.

Синдикатите пък бяха за увеличение на минималната заплата още от началото на второто полугодие, като искаха размерът й да достигне 290 лева. Те продължават да настояват минималното възнаграждение да стане 290 лева от 1 януари догодина. Аргументът за увеличението е прагът на бедността, който, ако се изчисли коректно, би бил 230 лева, обясни Пламен Димитров от КНСБ.

Димитров настоява, че правителството трябва да промени подоходната си политика по отношение на минималните заплати и възнагражденията в бюджетния сектор. От синдикалната организация искат още минималната заплата да бъде необлагаема.

Социалните плащания

Неизяснен все още остава въпросът как ще растат социалните и други плащания, които са обвързани с минималната работна заплата. Засега е ясно, че обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст остава 240 лева, тъй като няма достатъчно средства в бюджета то да бъде увеличено.

Предстои дискусията за „отвързването“ от минималната заплата на размера за таксата за преглед при личния лекар.

Свързани с минималната заплата са още помощите за майките студентки, възнагражденията на работещите по програми за насърчаване на заетостта, възнагражденията на безработните съпруги на военни, обезщетенията на съпругите на военнослужещи, които са напуснали работа, за да последват съпрузите си в друго населено място, обезщетението за дете с трайни увреждания, стипендиите за даровити деца и други.

Според финансовия министър Симеон Дянков общо 54 плащания са обвързани с размера на минималната заплата. Сред тях е и субсидията за партиите, за чието изчисляване също се дискутира да бъде „отвързано“ от минималното възнаграждение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Крайно време е да разберем, че не сме Стадо, защото Стадото не признава свободата, то и не я желае, то е готово да жертва свободата си пред всеки пастир. Виждате как у нас едно мнозинство не прави друго освен да си търси пастир: било царя, било Сидеров, било пък пазвантинът Бойко, който и да е, само да е по-гласовит, та да му се подчиняват с най-перверзно удоволствие.В България. има три вида психично болни : 1/ вродено болни , 2/ кръчмарски патриоти, които все колят и бесят турци и *** за щяло и нещяло, това заболяване не е вродено, а вследствие на неправилно възпитание и насаждане на омраза(промиване на мозъци), 3/ психично болни, които са били нормални, но от немотия и мизерия вече им хлопа дъската ! Общо взето това са ми наблюденията над българите !Това са последиците от ЕС. Никога преди не е имало толкова висока безработица, социално напрежение и психически нестабилните хора. Никога преди ЕС хората не са се чуствали толкова заплашени за препитанието си. Преди хората бяха по-стабилни психически. Сещате ли се какво правят психически нестабилните хора - буйстват. Скоро ще има невиждана досега вълна от бунтове и стачки в Запдна Европа. Е, пък ние пак ще гледкаме кротко.Догодина, един хляб ще е 1000 лева.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
stivi666
преди 12 години
msimov - какви кебапчета - досега отдавна трябваше да е станала 500 лв., ако 3 коалиция не крадеше само щеше да е толкова сега, когато имаше излишъци. Работодателите сега са в изгодна позиция да предлагат мизерни заплащания и да спестяват от заплати за персонала. 1/2 от работещите у нас не се осигуряват на действителните пари, даже ги държат на мин.заплата и ги осигуряват на малките прагове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
msimov
преди 12 години
Предизборни кебапчета щото Борисов видя, че и до балотаж няма да стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
KostadinovK
преди 12 години
Социалната система трябва да се реформира основно. Не може трудоспособни хора да живеят на гърба на държавата. Наскоро даваха по телевизията жена с 11 деца която никога не е работила. Почва да ражда на 12 год. и живее само със социални - 11 х 35лв,=385 майчинство -240, еднокартна помощ за раждане, други социални плащания и помощи за въглища. Сами може да сметнете какво се получава. И това без да работиш.След това тази тъла неграмотни хора коята създаваме ще ни управлява.В същото време българите със средни доходи не получават детски и не са стимулирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още