IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за жилищно финансиране в САЩ готви съдебна битка срещу големи банки

Финансовите институции са подали невярна информация за доходите на кредитополучатели, когато са продавали ценни книжа, обезпечени с ипотеки, твърди агенцията

09:23 | 02.09.11 г.
Агенцията за жилищно финансиране в САЩ готви съдебна битка срещу големи банки

Американската агенция, която наблюдава ипотечните пазари, се подготвя да заведе дело срещу повече от 12 големи банки заради невярна информация за качеството на продадените от тях ценни книжа, обезпечени с ипотеки, по време на раздуването на имотния балон, съобщи The New York Times, цитиран от CNBC.

Федералната агенция за жилищно финансиране (The Federal Housing Finance Agency) е взела на мушка финансови гиганти като Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs и Deutsche Bank, съобщава изданието, като се позовава на неназовани източници.

Агенцията твърди, че банките, които са продали ипотеките като инвестиционни инструменти на инвеститори, не са спазили законодателството, като са спестили информацията за доходите на кредитополучателите. Институцията смята, че тези данни са или фалшифицирани, или изкуствено надути.

Ипотечните гиганти на САЩ Fannie Mae и Freddie Mac изгубиха повече от 30 млрд. долара точно от инвестиции в инструменти, обезпечени с ипотеки, когато имотният балон в страната се пукна в края на 2008 г. Загубите им бяха покрити с пари на обикновения американски данъкоплатец.

Изданието припомня, че Федералната агенция за жилищно финансиране заведе дело срещу UBS през юли с искане да бъдат възстановени поне 900 млн. долара на данъкоплатците. Тогава експерти коментираха, че съвсем скоро може да се очакват нови съдебни дела.

CNBC съобщава, че говорител на агенцията не е бил открит, за да потвърди информацията. От Bank of America, JP Morgan и Goldman Sachs са отказали коментар, а говорител на Deutsche Bank е заявил, че все още няма призовка, затова и банката няма как да коментира информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още