IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната и ЕС отчете 1% месечен ръст през юли

На годишна база растежът на производството в еврозоната е 4,2%, а в целия ЕС - 3,6%

13:17 | 14.09.11 г.
Индустриалното производство в еврозоната и ЕС отчете 1% месечен ръст през юли

С 1% е нараснало индустриалното производство в еврозоната през юли спрямо юни, показват сезонно изгладени данни на европейския статистически институт Евростат. За целия европейски съюз е отчетен растеж от малко над процент.

Коригирани са и данните за растежа на индустриалното производство в еврозоната през юни. От статистическата служба отчитат, че спадът е 0,8% на месечна база, а не както бе обявено първоначално 0,7%.

През юли 2011 г. спрямо юли 2010 г. индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 4,2%, а в 27-те държави-членки – с 3,6%.

През юли спрямо юни тази година производството на капиталови стоки в еврозоната е нараснало с 3%, а в ЕС – с 3,6%. С малко под 3 на сто се е увеличило производството на стоки за дълготрайна употреба. Отчетен е спад под процент при производството на стоките за краткотрайна употреба.

През юли на месечна база индустриалното производство е нараснало най-много в Естония (4,7%), Германия (4,1%), Гърция (4,1%) и Холандия (3,5%). Най-големи спадове са отчетени в Словакия (-3,4%), Португалия (-3%) и Словения (-2,2%).

Годишният ръст в производството на капиталови стоки през юли е 11,7% за еврозоната и 10,7% за целия ЕС. Отново е регистриран спад с под процент в производството на стоки за краткотрайна употреба. Производството на стоки за дълготрайна употреба пък е регистрирало растеж от 3% в държавите от валутното обединение и с 1,4% в цялата общност.

Най-големи годишни ръстове на индустриалното производство са регистрирани в Естония (22,9%), Германия (10,4%), Латвия (9,2%) и Литва (8,4%), а най-големи спадове – в Ирландия (-4,9%), Португалия (-4,4%), Малта (-3,2%) и Гърция (-2,9%).

Според данните на Евростат индустриалното производство в България през юли е нараснало с 1,5% на месечна база, след като през юни регистрира спад от 0,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още