IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция готви масови съкращения на държавни служители

Заплатите на 30 000 чиновници ще бъдат намалени с 40% и ще им бъде даден срок от 12 месеца да си намерят нова работа

11:05 | 03.10.11 г.
Гърция готви масови съкращения на държавни служители

Гръцкото правителство одобри мярката за т. нар. „трудов резерв“ на среща късно снощи. В него ще бъдат вкарани около 30 000 държавни служители, като заплатите им ще бъдат намалени с 40% и ще им бъде даден срок от 12 месеца да си намерят нова работа.

Мярката е част от плана на стойност 6,6 млрд. евро, който беше създаден, за да умилостиви кредиторите на Атина, за да бъде отпуснат следващият транш от спасителната помощ за страната. Тя трябва да бъде гласувана и от парламента, пише Bloomberg.

Днес бюджетът за 2012 г. на Гърция трябва да влезе за обсъждане в парламента. Според проекта за държавните финанси, дефицитът догодина ще бъде 6,8%, което означава, че Атина няма да успее да покрие поставената от Европейската комисия, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) цел от 6,5%, отбелязва агенцията.

Гърция няма да успее да се справи и с целите за тази година. Бюджетният дефицит се очаква да намалее до 8,5% при цел от 7,6%.

Прогнозите на финансовото министерство на страната са икономиката на Гърция да се свие с 5,5% през 2011 г. при прогнозирани 3,8% от ЕС и МВФ.

Инспектори на кредиторите на Атина (т. нар. „тройка“) пристигнаха в Атина на 29 септември за редовната тримесечна финансова ревизия. Инспекцията беше на два пъти прекъсвана в предходните седмици, след като представителите на ЕК, МВФ и ЕЦБ констатираха, че Гърция не се справя с поставените цели.

Днес в Люксембург се провежда и среща на финансовите министри на държавите от еврозоната. Еврогрупата ще обсъжда отново риска от фалит на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още