IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната отново се раздели за спасяването на Гърция

Седем от членовете на валутния съюз искат преразглеждане на спасителния план и по-голямо участие на частния сектор в разходите по него

10:30 | 28.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Еврозоната отново се раздели за спасяването на Гърция

Между позициите на правителствата от еврозоната по отношение на спасителния план за еврозоната отново се отвори пропаст. Този път тя е свързана с настояването на седем от общо седемнадесетте членки на валутния съюз частните кредитори да преглътнат по-голям горчив хап при отписването на част от задълженията на Гърция.

Това са съобщили високопоставени представители на правителства от еврозоната за Financial Times.

Различията по плана на стойност 109 млрд. евро идват на фона на увеличаващите се опасения, че Гърция ще има нужда от доста повече средства, отколкото се очакваше преди два месеца при приемането на пакета. Те заплашват частните кредитори с преразглеждане на споразумението от юли, пише вестникът.

Групата на правителствата, настояващи частният сектор да поеме по-голяма тежест при спасяването на Гърция, се оглавява от Германия и Холандия. На обратния полюс пък застават Франция и Европейската централна банка.

В случай, че разговорите по приетия вече пакет бъдат започнати отново, то ще се появи опасност от нова вълна на разпродажби на банкови акции в Европа, коментират запознати.

През последните дни акциите на френските банки записаха повишения заради сигнали, че лидерите на еврозоната са готови да вкарат още средства в Европейския фонд за финансова стабилност, който след месеци вероятно ще има правомощията да кредитира финансовите институции и да изпкупува държавни ценни книжа.

Съгласно условията на спасителния пакет, приет през юли, кредиторите са дали съгласие да разменят облигации с матуритет през 2020 година за ценни книжа на Европейския съюз, които да бъдат изплатени в доста по-дълъг срок. Сделката включваше отписване на 21% от номинала на облигациите, но според позицията на Германия така банките биват облагодетелствани, припомня FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Като разчитат на пазарлъци и нестандартни политически решения , а не спазват приетите от тях закони и правила да се оправят както могат.Доверие 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Сега разделение и разногласия, след средата на октомври, когато Гърция свърши парите - разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още