IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да използва имоти за обезпечение на нови облигации

Ново предложение може да предоставя решение за намаляване на гръцкия дълг до 50-60% от БВП спрямо очакваните 162% тази година

13:10 | 17.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Атина. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Атина. Снимка: sxc.hu

Гърция може да използва държавни имоти като обезпечение за нови облигации с цел да привлече над 100 млрд. евро, според ново предложение.

Янис Стурнарас, директор на Фондацията за икономическо и индустриално проучване (IOBE), в събота каза, цитиран от Ройтерс, че планът е бил предложен на правителството. Този план ще помогне на страната да конвертира значителна част от държавния си дълг в нови облигации, обезпечени с държавни активи.

Наред с това той ще помогне на Гърция, която тази година очаква държавният й дълг да бъде около 162% от БВП и която бе изолирана от световните пазари на облигации, да понижи своя държавен дълг до 50-60% от БВП.

Стурнарас обяснява, че планът прилича на предложение от група финансови експерти в Германия. Единствената разлика ще бъде, че неговият план ще бъде управляван от Гърция и страната ще може да си върне собственост над активите във всеки един момент, в който изплати облигациите.

Предложението на Стурнарас може да предостави алтернатива на сценария, според който банките признават по-големи загуби от своите инвестиции в гръцки облигации в сравнение с 21%, предложени в момента.

„От всички предложени планове, които включват haircut (загуба, бел. ред) и са насочени към предотвратяване на фалит, ние смятаме, че именно тук може да бъде намерено решението. То трябва да дойде от използването на държавни имоти“, казва Стурнарас пред Ройтерс.

„Смятаме, че Европейският съюз трябва да търси решение в тази посока и не по опасни пътища, като голяма загуба, която смятаме, че (...) вероятно ще създаде опасни ситуации“, коментира той.

Последна актуализация: 18:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
deBill
преди 12 години
Абе нещо не ми излизат сметките . Гърция има около 350 милиарда държавен дълг. А събират 440 милиарда а и те нямало да стигнат . Според някои трябвало два трилиона да не говорим пък други приказват за 4 трилиона. Май оакването е посевмесно и само хвърлят димки с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Бедна Гърция май има много пари , обаче им беше по изгодно да вземат пари от пенсиите на словаците ! Сега ножа опря в кокала и се сетиха че могат да си обезпечат дълга и то само и само да им се позволи да задлъжняват още и още.Те имат нужда да се създаде на междудържавно ниво организация , която да им наложи запор на държавните имоти и компании и скоростно те да бъдат предадени във владение на инвеститорите в гръцки ДЦК и то в пакет..може да се приеме че цената на цялата тази собственост е под цената на облигациите издадени до момента..След това гръцката държава ще има възможност ако има пари да си ги купи , но на нея не и трябват дефакто. Цялата тази компания - сбор от гръцки компании , ще може да се продаде на акционери , като акциите ще са за конкретно предприятие вече и ще се реализират на пазара , ще се постави срок за продажба и ще се продават по 10% на година акции от дадена компания.После чисти сметки , добри приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още