IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция може да ѝ дадат време за прокарване на финансовите реформи

Ще са нужни нови мерки на строги икономии, като не трябва да има табу върху уволнението на персонал, заяви представител на МВФ

17:22 | 19.09.11 г. 5
<p>
	Боб Траа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Боб Траа. Снимка: Ройтерс

Кредиторите на Гърция са готови да ѝ предоставят допълнително време за осъществяване на програмата за финансови реформи, заяви представителят на Международния валутен фонд Боб Траа, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Разбрахме, че финансовото приспособяване ще се нуждае от още време заради възможностите на Гърция за осъществяването му. Ще ви помагаме, но и вие трябва да изпълните своите задължения. Топката е в гръцката половина на полето. Осъществяването на мерките ще има решаващо значение“, каза Траа.

По думите му Гърция трябва да либерализира пазара, да създаде равни за всички условия за конкуренция, а икономиката ѝ да стане по-прозрачна. „Необходимо е да бъде прочистено законодателството с цел либерализиране на икономиката“, добави той.

Според него балканската държава ще трябва да предприеме нови мерки на строги икономии за постигане на финансовите цели през 2011 г. „Ще бъдат необходими нови мерки, за да може дефицитът в държавния бюджет да бъде сведен до устойчиви нива. Не трябва да има табу върху съкращенията на персонал“, подчерта представителят на МВФ.

По отношение на приходите той смята, че „в страната не трябва постоянно да се повишават данъците“. В тази връзка Траа призова Гърция по-ефективно да се бори с практиката на укриване на данъци и да подобри механизма на събирането им. Въпреки това той изключи възможността за намаляване на данъците на този етап, тъй като ако не бъде сменено с друг източник на доход, това ще доведе до по-висок дефицит в държавния бюджет.

Представителят на МВФ смята също, че планът за замяна на гръцки държавни облигации, които са притежание на частни инвеститори, с 21% отстъпка най-вероятно ще бъде осъществен, дори ако в него участват по-малко от 90% от притежателите на такива ценни книжа.

„Оптимистично предполагам, че ще имаме разумен дял на участие. Дори и да не успеем да привлечем 90% от инвеститорите, то страните най-вероятно ще се договорят за осъществяване на сделката. Много инвеститори обявяват интереса си за участие в подобни планове едва в последния момент“, отбеляза той.

Траа обаче изтъкна, че отлагането на приватизацията в Гърция може да я доведе до фалит. „Мерките за приватизацията по настоящата програма бяха реализирани със закъснение заради разногласията между политиците, които не успяха да съгласуват процедурни въпроси ... Достатъчно е да се почака малко и страната ще обяви фалит“, твърди той.

Междувременно високопоставен представител на гръцкото правителство, пожелал да остане анонимен, заяви пред Ройтерс, че инспекторите на Европейския съюз и МВФ очакват новата такса върху недвижимите имоти да набере едва половината от планираните приходи, като това ще наложи въвеждането на нови мерки за покриване на недостига.

Той потвърди, че международните кредитори на Гърция искат сериозно орязване на разходите за следващата година.

„Тройката (ЕС, МВФ и ЕЦБ - бел. ред.) смята, че данъкът върху недвижимите имоти ще донесе 1 млрд. евро по-малко от нашите предвиждания“, посочи източникът.

Той добави, че въвеждането на допълнителни мерки за строги икономии за 2011 г. може да бъде решено след видеоконферентната връзка този следобед между гръцкия министър на финансите Евангелос Венизелос и представителите на групата за инспекции на ЕС и МВФ в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
tihomirn
преди 12 години
грешката ти не е в това дали съответствува или не дфу на незлатните пари.бъркаш много още при "наследеният от време със златни пари НАЧИН"--------отдавна този начин на фин.управление премина в забвение и никой не го използвува още от 70-те години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 29
Иван Митев
преди 12 години
Защо пишете неказани от мен неща, че са от мое име?Никога не съм предлагал ползване на Златни, защото Незлатните париса по-полезни от тях.Същността на дискусията е:За конкретна стопанска ситуация в съответна страна съществуват две възможности:Наследеният от време със Златни пари начин на нейно държавно финансово управление (ДФУ)(1) съответстваили(2) НЕ СЪОТВЕТСТВАна качества на ползвани Незлатни пари.Възможният верен отговор е Теза 1 или Теза 2.Досега този изключително важен стопански въпрос не бе проучван и верният отговор бе световно неизвестен.Ако това не е вярно, моля посочете в кой университет в света се изучава за ДФУ, според ползвани Златни или Незлатни пари?При едни или други предпоставки, аз съм първия в света, който изследва този изключително важен световен стопански проблем и установих, че е вярна Теза 2, която истина силно Ви възмущава.След като не сте съгласни, моля посочете довод за вярност на "Теза 1".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Започваш да ставаш досаден със своите "златни" и "не златни " теории.Потърси малко информация по история и разбери какво точно са измислили финикийците. Днеска е 21-ви век. Защо не си свериш часовника. Нищо лично , но съм на мнение , че си на много грешна позиция за необходимоста от златно покритие на парите.Съвременните пари ( хартийките ) имат стоково покритие и не се нуждаят от златно. Друг е въпроса за злоупотребите от това, но се замисли , коя севременна икономика би се ограничила със златно обезпечаване на валутата си. Швейцарците се чудят как да излязат в момента от този капан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Няма ли кой да ти го плати тоя "Модел Ресурси М", че да мирясяш :)успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Не може вечно да е скрито и само време е необходимо да се разбере, че при придружено с мълчание от страна на ръководство на Европейския съюз, гръцките граждани са жертви на конкретна управленска грешка на собственото си правителство, заради която се развива криза.Същността на този държавен финансов недъг е НЕПРИГОДНОСТ на гръцко държавно финансово управление спрямо качества на Незлатно евро.За успешно спасение от криза е необходимо прекратяване на тази държавна непълноценност.До 24 часа време след усъвършенстване с "Модел Ресурси М" на гръцко държавно финансово управление няма да са налични сегашните кризисни проблеми в тази страна, защото нейното държавно финансово управление ще е пригодно спрямо качества на ползвано Незлатно евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още