IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Боув: Фалитът на Гърция е просто въпрос на време

Въпреки това не знам някоя европейска или американска банка да е преоценила инвестициите си в гръцки облигации по пазарни цени, посочва банковият анализатор

12:07 | 12.09.11 г. 4
Ричард Боув: Фалитът на Гърция е просто въпрос на време

Гърция не е способна да върне дълговете си и като се има предвид, че банковата система в еврозоната все още трябва да преоцени вложенията си в държавни ценни книжа по пазарна стойност, много банки ще бъдат принудени да увеличат капитала си, смята Ричард Боув, банков анализатор в Rochdale Securities, цитиран от CNBC.

“Дори при положение, че е ясно, че Гърция е неспособна да върне дълговете си и банките й вероятно са фалирали, не знам някоя европейска или американска банка да е преоценила своите ДЦК по пазарни цени“, посочи Боув.

„Нито една страна, дори и самата еврозона, не желае да поеме бремето, натрупано от разточителни държави. Банковата система не е склонна да разводни печалбите си чрез емитиране на голямо количество нов капитал, който да компенсира загубите в случай, че проблемните държави фалират“, добави той.

Според него това е позволило на определени банки да предприемат защитни действия в опит да намалят последиците от проблема, когато той се появи.

„Не може да има съмнение обаче, че дългът на държавите в затруднение и на кой знае още колко други ще бъде преструктуриран. Много от тези държави никога няма да могат да изплатят задълженията си. Просто увеличаването на дълговото им бреме с продължаващото кредитиране не е решение“, подчерта анализаторът.

По думите му без дългово облекчение Гърция и още няколко други държави ще фалират. „Само въпрос на време е. Графикът за фалита обаче може да бъде ускорен“, убеден е той.

„В определен момент нарастването на дълговете на тези институции в стил 2008 г. може да предизвика колапс. Напрежението върху ситуацията е прекалено голямо, за да бъде позволено да продължи. Нещо повече, липсата на ясна политика за облекчаване на проблема сега единствено го изостря. Пазарните сили се готвят да направят онова, което няма да направят правителствата – т. е. да откажат кредит на бедстващите държави и банки в цяла Европа. Положението е пред колапс“, твърди Боув.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 32 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ричард Боув: Фалитът на Гърция е просто въпрос на време:Бравооо.....откри "топлата вода"..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 1
mapto
преди 12 години
Интересният въпрос е дали може да се измисли механизъм (например виртуална гръцка валута), който ще позволи временното излизане на Гърция от Еврозоната, без за това да е необходимо връщането към пълноценна независима валута, което е свързано с много ненужни разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
Ironhorse
преди 12 години
Това, което ще се случи (фалит на Гърция и една камара банки и застрахователи) е добре от дългосрочна гледна точка.Повече не трябва да се смесва кредитирането и инвестирането в един субект.Великобритания планира да направи разделението до 2019, но ми се струва че това ще го направи цял Свят догодина, включително и Великобритания.Никой вече не може да чака, никой не иска да плаща за безразсъдни длъжници и банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
След тоталния крах на доверието в политическата система и управлението на публичните финанси следва рахат финал. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още